sladovna pivovaru s nádvořím a pozemky bývalého vodojemu

Na jihovýchodním úpatí Žlutého kopce při ulici Hlinky a Mendlově náměstí situovaný areál pivovaru. Nejstarší částí pivovaru je bývalá sladovna, která stojí v jihovýchodní části areálu vedle bývalého starobrněnského kláštera. Jde o více stavebně propojených objektů nepravidelného půdorysu připomínající nejvíce písmeno T. Severozápadně od sladovny stojí přes ulici Pivovarská centrální část areálu se srostlicí hlavních výrobních objektů zahrnující varnu v přední části a objekt bývalé spilky a skladů v centrálním prostoru. Východně od vstupu do areálu z ulice Hlinky stojí patrová administrativní budova. V horní severní části areálu stojí novostavba plnírny lahví a cylindrokónické tanky. Mimo hlavní areál v západním svahu Žlutého kopce stojí objekt bývalého vodojemu se strážním domkem. Ten sloužil jako lednice a byl propojen s areálem šikmým výtahem.