venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) bývalá stodola (dnes čp. 47) 4) ohradní zeď Areál usedlost se nachází v jihozápadním rohu návsi. Skládá se ze štítově orientovaného obytného stavení, na které navazují chlévy. Od jihozápadu uzavírá areál bývalá stodola, od severozápadu a jihovýchodu ohradní zeď. 1) obytné stavení Z kamene zděná štítově orientovaná přízemní stavba má obdélný půdorys, krytá je sedlovou střechou. Krytina je tvořená pálenými taškami bobrovkami kladenými dvojitě na řídké laťování. Štítové průčelí je dvojosé. Okna v přízemí jsou na výšku obdélná s novodobými dvojdílnými typovými okenními výplněmi. Okna ve štítu jsou obdélná, nad nimi z cihel vyzděný půlkruhový oblouk, pod nimi štukové trojúhelníky s vepsaným srdíčkem a čabrakou ve spodním vrcholu. Okenní výplně jsou tvořené dřevěnými žaluziemi. Ve vrcholu štítu se nachází obdélná nika zakončená odsazeným půlkruhem. Obvod štítu lemuje jednoduše profilovaná římsa. V bočních fasádách se nachází po jednom okenním otvoru. Jedno komínové těleso je cihlové, neomítané. Fasáda hlavního průčelí je v současné době nově opravená, architektonické prvky rozbarvené. Boční fasáda je bez členění, omítky břízolitové. 2) chlévy Obdélná zděná stavba navazující na obytné stavení. Sedlová střecha krytá bobrovkami kladenými dvojitě na řídké laťování má hřeben položený oproti obytnému stavení mírně níž. Fasáda je bez členění, omítky hladké, štukové. Ve dvorní fasádě se nacházejí dřevěná vrata, vstup a dva různě velké okenní otvory zhruba čtvercového formátu. 3) bývalá stodola (dnes čp. 47) Kamenné obdélné stavení uzavírající areál ze severozápadu je v jihovýchodní části novodobě adaptováno pro obytné účely. Tato část je hladce omítaná, v jihozápadní stěně jsou proraženy dva velké naležato obdélné okenní otvory s trojdílnými typovými výplněmi a jeden menší na výšku obdélný otvor s dvojdílným oknem. Komínové těleso je cihlové neomítané. Severozápadní část využívaná pro hospodářské účely je částečně neomítaná, přístupná je ze dvora velkými dřevěnými vraty. 4) ohradní zeď Uzavírá areál od jihovýchodu a severozápadu. Je zděná z lomového kamene se značným podílem velkých kamenů, neomítaná. Koruna zdi místy nesoudržná. Původní brána, která se nacházela vlevo od obytného stavení, je zbořena a nahrazena železnými vraty.