venkovský dům

Obytné stavení je situované v západním křídle vpravo od brány, je přízemní, se sedlovou střechou krytou na západní straně pálenou drážkovou krytinou a na straně dvora krytinou drážkovou betonovou. Na vnější západní straně se v celé délce uplatňuje zhoupnutí krovu důsledkem námětků. Osazeny jsou dešťové žlaby se svody z pozinkovaného, červenou barvou opatřeného plechu. Hřeben střechy blíže severnímu štítu prostupuje užší komínové těleso z neomítnutých pálených a v horní části šamotových cihel. Vedle něho je umístěna hlavice odvětrávacího potrubí. Hlavní severní průčelí je dvouosé, vyrůstající z mírně odsazeného soklu. Je jednoduché, členěné svisle pouze nárožními, ve štuku vyvedenými pilířky s vpadlou linkou uprostřed, které však dozajista v horní části nejsou původní podoby, neboť jsou ukončeny níže pod římsou a nic nevynášejí. Původní architektonicko-konstrukční výzdoba průčelí vždy stylizovala stavební prvky celé a nikdy nezpodobňovala prvky bezúčelové. Okenní otvory jsou prosté, osazeny jsou novými dřevěnými špaletovými dvoutabulovými, dovnitř otvíravými okny ve středně hlubokých špaletách. Parapet je zakryt pozinkovaným plechem. Průčelí je ukončeno odsazenou fabiónovou římsou se zubořezem, krytou plechem. Po stranách oken je plocha vyplněna štukovým kruhovým ornamentem se vnějším zubořezovým okrajem s křížkem ve vrcholu. V levém ornamentu je vyvedeno Či28, v pravém datace 1853. Průčelí vrcholí lichoběžníkovým volutovým štítem s konvexně a konkávně vykrajovanými stranami. Orámován je plochou linkou, která se ve středu překřižuje a je ukončena volutami a stylizovaným travním trsem. U křížení a v horní části štítu jsou v lince vynechány ďolíčky. Ve středu štítu jsou prolomeny dva větrací otvory ve tvaru monstrancí. Mezi nimi je umístěn vegetabilní ornament. Na ním se nachází dělený letopočet 18 53. Štít je ukončen srdčitým nástavcem s okrajovou linkou ve středu se stýkající a vystupující do tvaru lilie. Okraj štítu je chráněn pozinkovaným plechem. Západní průčelí, obrácené do silnice, je prosté, se čtyřmi okenními osami, na nízkém odsazeném soklu, jehož omítka je odříznuta výše nad terénem. Okenní otvory jsou osazeny novými dřevěnými zdvojenými okny s dovnitř otvíravými a sklápěcími křídly. Levé okno je dvoukřídlové, vpravo od něho a na pravé straně jsou okna třídílná, mezi prvním a třetím oknem zprava je prolomeno okénko malé, svisle obdélné, uzavřené dřevěnou dvoutabulkovou výplní a chráněné železnou provlékanou mříží, z vnitřní strany je okenní otvor zazděn. Vlastník předpokládá jeho opětovné otevření. Větší okenní otvory jsou zdůrazněny po stranách svislými členěnými pásky. Osazeny jsou parapetní plechy. Korunní římsa je přímá, třikrát odsazená. Jižní průčelí s trojúhelným štítem je prosté, hladké, bez otvorů a architektonických detailů. Krytina u štítu je ukončena plechovou lištou. Dvorní průčelí je z větší části zakryto novodobou přístavbou zádveří a podélné chodby. Viditelná část, nacházející se hned za vstupní brankou, je bez otvorů, s hladkou omítkou, nízký sokl je obložen novodobými keramickými válcovými tvarovkami. Novodobou dlažbou osazené zápraží je kryto přesahem střechy, jehož podhled je podbit prkny. Přístavba má dvě okenní osy s plastovými okny a šambránou v barvě nátěru omítky a je zastřešena pultovou střechou zakrytou plechem. Ze strany zpraží je umístěn vstup do zádveří, uzavřený novodobými, částečně prosklenými dveřmi, před nimi je umístěn široký, dlažbou obložený schod. Chlév se nachází v jižním křídle, situovaném kolmo na obytné stavení. Není zřejmé, zda původně k němu přímo přiléhal, nebo byl oddělen úzkou soutkou. Jde o lichoběžníkový přízemní objekt se sedlovou střechou, napojenou na střechu obytného stavení. Střecha je na straně do dvora kryta pálenou drážkovou krtinou, na vnější straně korunově bobrovkami, které jsou ve velmi špatném stavu. Střešní plášť prostupuje na jižní straně jedno novodobé komínové těleso z tvárnic. Dešťové žlaby nejsou osazeny. Vnější průčelí, obrácené k jihu do zahrady jiné nemovitosti, je prosté, bez otvorů, z kamenného zdiva, omítka, dochované jen na části průčelí, je ve velmi špatném stavu. Průčelí ukončující korunní římsa je cihelná, třikrát odsazená. Východní průčelí je zakryté přilehlou stavbou sousední nemovitosti, viditelný je pouze trojúhelný štít s jedním větším oknem ve středu plochy. Štít je cihelný, neomítnutý, nověji vystavěný (je v něm použito dvoudutinkových cihel), překlad nad oknem je betonový prefabrikovaný. Dvorní severní průčelí je prosté, opatřené hladkou omítkou se slabě růžovo-okrovým nátěrem. Omítka je ukončena nad terénem, na pravé straně je obnažené zdivo obloženo novodobým sloupkovým obkladem. Zhruba ve středu je prolomen dveřní otvor s novou dřevěnou zárubní a dvoukřídlovou výplní. Nad ním umístěno novodobé osvětlení. Vlevo od něho je umístěno jediné svisle obdélné okénko s dřevěnou zdvojenou dvoukřídlovou čtyřtabulkovou výplní.