venkovská usedlost

1/ obytné stavení 2/ chlévy I. s kolnou 3/ stodola 4/ chlévy II. s kolnou 5/ vjezd Usedlost tvoří přízemní jednotraktové obytné stavení na západní straně dvora, protilehlé roubené chlévy s kolnou a severní část dvora vyplňující roubená stodola. Za obytným stavením zděné chlévy s kolnou, vpravo od obytného stavení ohradní zeď s vjezdem. Obytné stavení obsahuje roubenou světnici (dnes vně omítanou na heraklitu), zděnou síň, kuchyni a roubenou světničku. Stropy světnic trámové se záklopem, ze širokých prken. Okno světnice v hlavním průčelí nové, nevhodné, ostatní původní s nadpražími a parapetními profilovanými římsami. Štít v hlavním průčelí má spodní lichoběžníkovou část ornamentálně bohatě hrázděnou, horní trojúhelníková jbedněná, laťovaná. Lať na středním švu bednění a šikmo po stranách i okřídlí na čelech střešních latí dekorativně řezány. Ornamentální řezba zvýrazňuje i okapový vaznicový věnec nad zápražím. Krov hambalkové soustavy - stojatá stolice - nese drážkovou krytinu. Pod světnicí je sklep, přístupný schodištěm pod žebříkovitými půdními schody v síni. Sklep je kamenný (řádkové zdivo) s půlkruhovou kamennou lomovou klenbou do bednění a s betonovou dlažbou. Chlévy z kamenného zdiva mají stájové klenby. Naproti stojí roubené chlévy a kolna. Dvůr uzavírá roubená stodola s kolnou se zděnými pilíři. Sedlovou střechu pokrývá drážková krytina. Vjezd sestává z pilířové brány a branky, zachovaný úsek ohradní zdi z lomového kamene.