socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána z roku 1735 se nachází ve středu města Písek, na Havlíčkově náměstí a tvoří významný urbanistický prvek ve městě. Socha se nachází na území Městské památkové zóny Písek. Pískovcová socha sv. Floriána stojí na vysokém žulovém podstavci. V 60. letech 20. století se socha nacházela u chodníku, před domem. V roce 1996 byla přemístěna na původní místo, doprostřed náměstí, téměř na původní místo, kde stávala ještě před rokem 1960. Pískovcová socha sv. Floriána stojí na žulovém podstavci. Socha stojícího světce má typické atributy patrona hasičů, kovářů a pivovarníků. Socha je oblečena v obleku římského důstojníka a do dlouhého pláště s plastickými záhyby. hlava hskloněna, hledící k vědru. Hlava nese přilbici s chocholem. Obličej orámován vousy. Socha je poněkud vychýlena doleva a kupředu, nohy jsou vytočeny doprava. Levá noha je mírně nakročená a spočívá na vyvýšeném soklu. Pravá ruka přidržuje vědro, ze kterého vylévá vodu na model hranolovité stavby v plamenech (pravděpodobně kostela), která se nachází u levé nohy světce. Levá ruka přidržuje žerď s praporem ve výši hlavy. Pod sochou se nachází sokl, na kterém je vyryt datum 1735 a nápis FLORIANE ORA P. NOBIL. Žulový podstavec s odstupněnou patkou má vyduté boky a je ukončen vrchní předsazenou krycí deskou. Na desce sokl a na něm socha světce. Čela podstavce jsou zdobeny kytkou s okvětními listy. Podstavec je umístěn na dvou novým kamenných schodech, které vyrovnávají nerovnosti náměstí.