předměstská usedlost

1/ dům 2/ brána 3/ část ohradní zdi Areál předměstské usedlosti, situovaný severně od historického jádra města na severní straně Lochotínské ulice, sestává z domu, vstupní brány a úseku ohradní zdi. Areál je přístupný od jihu vstupní pozdně barokní branou, na východní straně parcely vymezené ohradní zdí je situován vlastní dům s hospodářskou sekcí na severní straně. Prostor bývalé usedlosti na severní straně uzavírala obdélná stodola, jejíž východní stěna včetně štítu se dochovala dodnes. Na pozemek zasahuje část archeologické lokality objevené při archeologickém výzkumu v l. 1964 – 65, jedná se o starší slovanské sídliště z 9. – 11. století, pod nímž se nacházejí zbytky halštatského osídlení.