nájemní dům Kateřiny Hirschové

Nárožní třípatrový dům se dvěma pohledově se uplatňujícími fasádami, z nichž boční je orientována do ul. Husovy a vstupní do ul. Pekařské. Třetí patro je novodobou nadstavbou. Nároží je skosené a vyrůstá z něj dvoupatrový, na konzolách nesený pravoúhlý arkýř, na jehož vrcholu je situován balkonek a pod kterým je umístěn menší vstupní otvor. V hmotě nároží je proražen průchod. Vstupní fasáda je osmiosá a centralizována je pomocí mělkého rizalitu, který zahrnuje tři ústřední osy a v jehož středu je prolomen velký, dnes z větší části zazděný vstupní otvor se segmentovým záklenkem. Podnož fasády vyrovnává svažitost terénu a na okraji průčelí přechází v zónu přízemí, takže budova je zde čtyřpatrová. Boční fasáda je osmiosá a většina jejích původně okenních otvorů přízemí je rozšířena na otvory vstupní či na výkladce. Formální prvky jsou na obou průčelích shodné. Všechna podlaží s výjimkou nadstavby jsou členěna v omítce naznačenou pásovou bosáží a oddělována patrovými římsami. Prolamována jsou obdélnými okny s profilovanou šambránou a rovnou nadokenní římsou, která je u oken 1. patra nesena konzolkami. Plochy parapetů oken 1. patra, jejich suprafenestry a horní patrovou římsu zdobí štukový dekor (akantové listy a rozviliny, zalamované pásky, rozety, hvězdičky atd.). Přízemí vstupního rizalitu je komponováno jako trojdílný palácový portál, jehož osy jsou vymezeny pilastry s kanelovanými hlavicemi s vejcovcem. Spodní patro arkýře je prolomeno oknem s půlkruhovým záklenkem s klenákem, zasazeným do pilastrové edikuly. Obdélné okno horního patra arkýře lemuje lezénový rám na patkách. Plochu nadstavby člení pouze hladké šambrány a rovné parapetní římsy. Okna jsou jakoby zavěšována na spodní část vyložené korunní římsy. Střecha je sedlová.