měšťanský dům

Jedná se o dvoupatrový objekt původně gotického původu, který se směrem do náměstí otáčí klasicistně pojatým tříosým průčelím, směrem do Dobrovského ulice má průčelí okenní osy čtyři, směrem k zámku tři. Hlavní fasáda je bohaté štukově zdobená, přízemí je bosované, patra jsou oddělena římsami, okna lemována šambránami, parapety jsou vyneseny na konzolách, pod nimi štuková výplň, okna v prvním patře mají trojúhelníkovou suprafenestru, opět na konzolách, štukové doplňky s květinovým motivem, a motivem palmety, okna ve druhém patře obdobná, pouze suprafenestra tvořená rovnou římsou. Korunní římsa profilovaná, ve vlysu opět palmety. V přízemí osazeny novodobé nečleněné výkladce, vstupní portál kamenný pravoúhlý ve střední ose, okenní výplně členěné do „T“, dvojdílné, dvojkřídlé, s profilovaným sloupkem, otvíravé do interiéru. Boční průčelí směrem do Dobrovského ulice je rozčleněno traktem sousedního domu, všechny okenní otvory mají šambrány, některá okna jsou vyplněna žaluziemi a jsou slepá. Ve středu je situován hlavní vstup do objektu, osazený kamenným pravoúhlým portálem s nadsvětlíkem, některá okna jsou vyplněna dvojdílnými, dvojkřídlými výplněmi osazenými v líci fasády se členěním do „T“, jiné výplně jsou členěné do kříže. Pravá okenní osa bočního průčelí v přízemí nasvědčuje, že zde byl původně další vstup, po němž zůstal kamenný pravoúhlý portál, v němž je dnes prolomené okno. Zadní fasáda je tříosá, okenní otvory jsou opět lemovány šambránami, výplně jsou členěné do kříže. Přízemí je v přední části plochostropé, zde prodejna, podhledy sádrokartonové. Zadní část klenutá plackovými klenbami, včetně vstupní místnosti, dnes prostory užívané jako sklad, prostory obloženy kachličkami – pozůstatek původní cukrárny. Okenní otvory mají segmentově zakončené záklenky. Pod schodištěm valeně klenutá komora. Schodiště na středu dispozice, je dvojramenné, má dřevěné stupnice i podstupnice. Podoba přízemí z doby po požáru v roce 1801, později vložená příčka v zadní části, která vytváří úzkou chodbičku při jižní hranici parcely. Úpravy pro potřeby zájezdního hostince, a pozdější cukrárny. Sklepy jsou rozsáhlé, zaujímají vlastně plochu celé parcely, sklep přístupný ze vstupní místnosti po kamenném schodišti, podlaha z tzv. „kočičích hlav“. Zadní sklepní prostor valeně klenutý, dvě místnosti, v nichž je v jednom místě klenba podepřena kamenným sloupem s otesanými hranami, který je posazen na kvádrovém podstavci (pravděpodobně nepůvodní umístění), přední část je sklenutá na středový kamenný pilíř s otesanými hranami, z ní vedou větrací otvory směrem do náměstí i do Dobrovského ulice. Sklepní místnosti jsou propojeny otvorem, který je lemován kamenným portálem s polokruhovým zakončením. V zadní části sklepa zasypaná studna Patra jsou kompletně plochostropá, mají shodnou dispozici (upravována v 80. letech 20. století), místnosti opatřeny fabionovými římsami, prostory pro reidentifikaci nezpřístupněny. Některé výplně interiérových dveří původní, včetně kliček a pantů. V každém patře je umístěna jedna bytová jednotka. Střecha domu je valbová, krytá eternitovými šablonami. Krov novodobý řezaný, s hustě kladenými latěmi, kompletní výměna v 80. letech 20. století. Na podlaze původní půdovky, vstup do podkroví po schodišti s dřevěnými stupnicemi, při vstupu osazen kamenný pravoúhlý portál, plechové dveře s ozdobnými kovanými prvky.