pomník Palackého

Pomník Františka Palackého byl slavnostně odhalen 8. září 1886 v den 10. výročí smrti Palackého. Pomník se nachází ve střední části Palackého sadů. Pískovcová sedící socha Palackého je umístěna na hranolovém soklu, jejím autorem je sochař Ludvík Wurzl. Pomník se nachází ve střední části Palackého sadů, jedná se o asi 2 metry vysokou pískovcovou sochu, která spočívá na hranolovém soklu. Sokl je umístěn na třech kamenných stupních, nad nimi začíná profilovaná patka soklu, v přední části soklu je nápis FRANTIŠEK PALACKÝ 1798-1876, na zadní části nápis ZBUDOVALI AKADEMIKOVÉ PÍSEČTÍ 1886. Sokl ukončuje výrazná profilovaná římsa, nad kterou se nachází na židli sedící postava. Starší muž má prostovlasou hlavu pootočenou mírně vlevo, vážný výraz. Pravá ruka, držící brk, podpírá pravou tvář a spočívá loktem na dvou na sobě položených zavřených knihách, ležících na pravém koleně. Levá paže je spuštěná dozadu přes opěradlo židle a drží svitek. Postava je oblečena v dlouhém kabátě rozhrnutým přes nohy do stran. Přes sedadlo křesla je přehozen přehoz spadající po obou stranách dolů, z pravé strany zahaluje pravou nohu sochy. Chodidlo levé nohy mírně předstupuje před okraj soklu.