Neptunova kašna

Torzo Neptunovy kašny - bez sochy - je umístěno v parku, v Palackého sadech. Originál pískovcové sochy je dílem sochaře Ignáce Hammera z Dobré Vody u Březnice. Barokní socha vznikla r. 1771 a až do r. 1901 zdobila kašnu na Velkém náměstí. Originál sochy byl v roce 2005 uložen do depozitáře ve Sladovně v Písku. Kopie sochy od restaurátora Ivana Tláška nebyla umístěna na původním místě, ale byla situována do nového okrasného oválného bazénku, který není předmětem památkové ochrany. Kopie sochy zde byla umístěna od roku 2005. Kopie sochy rovněž není předmětem památkové ochrany Neptun je zobrazen se svými atributy - rybou a trojzubcem. Váha jeho těla spočívá na pravé noze, levá je opřena o hlavu ryby, která je esovitě stočená s ocasní ploutví položenou na levé, pokrčené Neptunovo koleno. Postava je silně vpravo vybočená, pravicí přidržuje ocasní ploutev ryby, v levici drží trojzubec. Hlava s plnovousem je pootočená mírně vpravo, pohlíží před sebe. Před umělou skalkou se nacházel bazén oválného tvaru s lemováním po obvodě. Původní bazén byl pravděpodobně zasypán zeminou, před sklakou se dochovalo nepatrné torzo v terénu sadů. Originál sochy byl v roce 2005 uložen do depozitáře ve Sladovně v Písku a ve stejném roce byla umístěna kopie sochy od restaurátora Ivana Tláška, do oválného bazénu v Palackého sadech, který není předmětem památkové ochrany.