městský dům

1) dům 2) dvorní trakt 3) spojovací objekt 4) stodola Renesanční dům se sgrafitem v průčelí, který tvoří dvojice původně samostatných domů, propojených v 19. století v jeden celek. 1) dům Nárožní jednopatrový dům o pěti okenních osách do Podbranské ulice a se dvěma okenními osami do úzké uličky Hradební. Dům je svojí jižní stěnou zapojen do městských hradeb. Je zastřešen polovalbovou střechou. Mírně zalomené průčelí je členěno okny o nestejné výšce, profilovanou korunní římsou a psaníčkovým sgrafitem po pravé straně průjezdu - psaníčka zdobena květinovými motivy, olemovanými renesančním ornamentem. Uvnitř průjezd zaklenutý valenou klenbou, kterou člení šest hřebínkových lunet - pole mezi nimi jsou nepravidelně rozdělena hřebínky a vyplněna štukovými rustikami. Z průjezdu vpravo nástup na dřevěné rovné schodiště; nástup je sklenutý křížovou klenbou. Přízemní místnosti jsou plochostropé. V patře je velká síň s trámovým profilovaným stropem s průvlaky; další místnosti v patře jsou plochostropé. Na půdě sýpky s trámovým stropem. Obnova průčelí v roce 2005 prokázala, že pravá část průčelí je složena ze dvou nestejně starých objektů. Prokázal to nález nároží na pravé straně pásu sgrafitové výzdoby. Koncová část průčelí na pravé straně v rozsahu dvou okenních os byla přistavěna k původnímu objektu ještě v období renesance, neboť pod stávajícími omítkami byla nalezena sgrafitová psaníčka, avšak jiného charakteru, než na levé straně. Propojení dvou starších domů proběhlo patrně v 19. století, neboť ještě v období barokním měla pravá část průčelí jiný slohový vývoj (nález dvou vrstev barokního malovaného členění fasády). 2) dvorní trakt Dvorní trakt navazuje na obytnou část stavení vpravo od průjezdu, na SV straně dvora. Jedná se o stavbu obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou taškami. Patro mírně zvýšeno přestavbou. Uliční průčelí člení dvě okenní osy. 3) spojovací objekt Hospodářská budova, která spojuje dvorní trakt se stodolou po pravé (severní) straně dvora. Objekt obdélného protáhlého půdorysu, krytý sedlovou střechou. Uliční průčelí rozdělují vstupní dveře a okno, které je zazděno. Na dvorní straně objektu je po pravé straně valená klenba, levou polovinu člení dvoje dveře, mezi nimiž je okno. 4) stodola Stavba obdélného půdorysu, která uzavírá dvůr na jeho SZ straně. Sedlová střecha je krytá pálenou krytinou (bobrovky); po levé straně je ve střeše vikýř ve tvaru volského oka. Na pravé polovině dvorního průčelí stodoly jsou obdélná vrata s dřevěnou výplní.