socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána se nachází před farou v ulici Na Příkopech a na území městské památkové zóny. Barokní socha světce je situována na podstavci, který nese letopočet 1766. V ulici Na Příkopech se nachází kopie sochy a originál sochy je uložen v Domově důchodců čp. 272 v ulici T.G.Masaryka. Barokní pískovcová socha sv. Floriána s andílkem je na kamenné podstavci se zachovalou datací 1766. Socha zobrazuje stojícího světce, v mírném esovitém prohnutí a s mírně nakročenou levou nohou. Tělo je zahaleno do oděvu římského vojáka a pláště, který volně splývá přes záda až na zem a jeho levá část je částečně omotána kolem kopí. Levá ruka pozdvižena a drží kopí. Pravá ruka je ohnuta v lokti a dva prsty (ukazováček a prostředníček) jsou vztyčeny mírně vzhůru a žehnají andílkovi stojícího u pravé nohy světce. Andílek drží v rukách džbán, z kterého vytéká voda hasící požár. Světec má oválný mladiství obličej s vlnitými vlasy, ústa pootevřena. Hlava hledí mírně vpravo a je kryta vojenskou přilbou s chocholem. Socha je umístěna na soklu znázorňující oblaka. Socha světce je situována na barokním žulovém podstavci, který nese dataci 1766 a je velmi členitý. Vlastní podstavec vyrůstá z rozšířené patky, jejíž všechny straany jsou zdobeny mělkým reliéfem s projmutými rohy. Podstavec je připojen k patce odstupňovitými římsami s projmutými a zaoblenými hranami. Na čelní straně spodní římsy je dochována datace 1766. Podstavec s projmutými hranami je připojen třikrát odstupněnou římsou. Všechny čtyři strany podsatvce je zvýrazněna mělkým reliéfem se sedlovým ukončením a polokruhovou vypouklinou ve spodní části. Podsatvec je ukončen zaoblenou rozšiřující se širokou římsou, která je uprostřed polokruhově projmuta. Na římsu dosedá vrchní krycí deska se zaoblenými hranami a středová část je vypouklá. Na krycí desku dosedá socha světce se soklem v podobě vody.