Generální ředitelství Báňské a hutní společnosti

Budova bývalého Generálního ředitelství Báňské a hutní společnosti (následně Spořitelny zemského hlavního města Brna) je situována na rohu Kobližné a Sukovy ulice, na velmi exponovaném místě historického jádra města Brna. Jde o šestipodlažní stavbu multifunkčního charakteru, která byla navržena jako správní centrum významné firmy s obchodními prostory v parteru a byty v nejvyšších patrech. Budova je postavena na nepravidelném půdorysu se dvěma vnitřními dvory. Průčelí orientovaná do Kobližné (6 okenních os) a Sukovy ulice (14 okenních os) se vyznačují monumentalitou a variabilitou řešení v jednotlivých patrech. Přízemí a první patro budovy opticky propojuje hladká fasáda, nad okny prvního patra probíhá hladká římsa oddělující vyšší části budovy, kde už jsou jednotlivá patra oddělena mohutnějšími římsami s konzolami a motivem zubořezu. Průčelí orientované do Sukovy ulice má po stranách dvojici vysokých trojbokých arkýřů spínajících první až čtvrté patro budovy. Na nich se nachází reliéfní dekorace – ve spodní části v podobě antikizujících figur držících logo Báňské a hutní společnosti, nahoře se nachází fantaskní tvorové (stylizované žáby?). V horní části fasády do Sukovy ulice jsou nad arkýři osazeny dvojice medailonů s mužskými tvářemi a kladivy. Menší arkýř s balkonem nad vstupem z Kobližné dekorují medailony s mužskou figurou a dvěma personifikacemi. Hlavní vstup do budovy se nachází v ose průčelí ze Sukovy ulice. Do budovy se vstupuje trojdílným portálem, ve kterém jsou osazeny mohutné dveře s kovovými výplněmi s logem společnosti – motivem zkřížených kladiv. Výplně jsou rámovány pásovým ornamentem v podobě stylizovaných mořských koníků. Nade dveřmi se nachází reliéfní dekor v podobě rozvilin s figurami, v případě bočních dveří jsou nad vstupem osazeny ještě bronzové hlavy horníků. Za hlavním vstupem se nachází reprezentativní vestibul, jehož stěny člení iónské pilastry. Výrazný prvek vestibulu představuje mohutný kasetový strop. V hale je osazena bronzová polofigura dělníka se znakem města Brna z roku 1938. Ze vstupní haly vede k hlavnímu reprezentativnímu schodišti segmentově klenutý průchod nesený čtyřmi sloupy. Dvouramenné vřetenové schodiště se obtáčí kolem čtveřice mohutných sloupů. V soklové části předních sloupů se nachází reliéfní dekorace s motivy pracujících hutníků a horníků. Zábradlí má výplň v podobě kovové mříže se stylizovanými úponky. Obdobné dekorativní mříže v kamenných ostěních kryjí i topná tělesa na podestách schodiště. Ve čtvrtém patře jsou dva sloupy zvršeny soškami puttů s kozorožci. Ze schodiště se v každém ze čtyř pater vstupuje obdobným průchodem jako v přízemí do vestibulu a chodeb s bývalými kancelářskými prostory Báňské a hutní společnosti. Ve vestibulech je dochováno původní dřevěné obložení stěn s kasetováním a falešné mramorové krby, dále dveřní výplně a štukové dekorace stropů (kasetování, dekorativní pásy). Další reprezentativní interiéry se nachází za vstupem z nároží Kobližné ulice. Hala bývalé spořitelny je obložena červeným mramorem a dalšími dekorativními kameny. Do prostor spořitelny se vstupovalo po dvouramenném schodišti završeném dvěma bronzovými sochami psů. Při vstupu na schodiště je osazena celofigurová socha T. G. Masaryka.