venkovská usedlost

1) obytné stavení s hospodářskou částí 2) stodola 1) obytné stavení s hospodářskou částí Samostatně stojící přízemní chalupa, na obdélném podélném půdorysu, s obytným stavením částečně sroubeným z hraněných trámů na kamenné podezdívce, s hladce omítanými zděnými chlévy a částečně zděnou hladce omítanou stodůlkou, vše v podélné ose (SZ-JV) pod společnou střechou. Chalupa příčnou osou postavena do svahu. Střecha sedlová pokrytá keramickými pálenými drážkovými taškami. Štítové průčelí obytné části o dvou okenních osách. Průčelí ve dvou třetinách k silnici roubené s jednou osou, ve zbylé třetině předstupující zděná omítaná část s jednou osou. Okna obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci. Nárožní vazba rybinová. V horním nároží křížení rovně seříznutých trámů roubení a ve spodním nároží křížení zhlaví prahových trámů. Trojúhelný předsazený štít obložený svisle kladenými překrývajícími se krajinami. Podélné průčelí k silnici s roubenou obytnou částí o dvou osách. V ose u nároží obdélné dvoukřídlé okno nečleněné do tabulek, v líci stěny. V závěru roubení u chlévů obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi s laťkovými vnějšími vrátky. Na straně vstupu v roubení obdélná čela příčného roubení vstupní síně. Okap předsazený na stropnicích kryje zvýšené kamenné zápraží. Na obytnou část navazují zděné omítané chlévy, předstupující před roubenou obytnou část. K obytnému stavení jedno obdélné podélné okno a k stodůlce široký obdélný vstup s jednokřídlými prkennými dveřmi s vnějšími závěsy. V místě chlévů kamenné zápraží klesá. Stodůlka v závěru průčelí částečně zděná omítaná. K chlévům široká obdélná dvoukřídlá vrata vjezdu s jednokřídlými vrátky v křídle. Závěr průčelí s nízkými obdélnými dvoukřídlými prkennými vraty s venkovními závěsy, nad dveřmi průčelí obloženo svisle kladenými krajinami. Štítové průčelí stodůlky na kamenné podezdívce z lomového kamene, obložené svisle kladenými krajinami. Štít trojúhelný se dvěma kruhovými větracími otvory. Podélné průčelí do svahu nízké zděné omítané. Obytná část s jedním obdélným zamřížovaným okenním otvorem. Chlévy s jedním malým podélným okenním otvorem. Stodůlka s kolmým křidélkem do svahu, se sedlovou střechou s trojúhelným štítem obloženým svisle kladenými krajinami. Dispozice zřejmě běžného typu, se vstupní síní a přední světnicí s komorou. Stropy trámové. 2) stodola Podélné průčelí k chalupě, se zděnou podezdívkou, s jedním nárožním hranolovým sloupem a dvěma hranolovými omítanými cihelnými sloupy. Mezi sloupy vložen obdélný vjezd s dvoukřídlými prkennými vraty s jednokřídlými vrátky v křídle. Vedle vjezdu k nároží menší dvoukřídlá vrata. V podezdívce v části k silnici obdélný vstup do sklípku. Štítové průčelí k silnici na kamenné podezdívce a s nárožními hranolovými omítanými cihelnými sloupy. Podélné průčelí ke zvoničce a pamětnímu kříži na kamenné podezdívce s nárožním sloupem a dvěma hranolovými omítanými cihelnými sloupy, mezi nimi vložena dvoukřídlá prkenná vrata vjezdu. Štítové průčelí obrácené do svahu s trojúhelným štítem.