boží muka

Vedle mostu do Zářečí jsou do skály na levém břehu Lužnice zapuštěna žulová boží muka Panny Marie. Toskánský sloup je složen ze tří kusů kamene. Patka sloupu je téměř celá zapuštěna do skály, dřík má zřetelnou entazi a v horní části nad sebou dva oblounové prstence. Hranolový nástavec vrcholí železným tepaným křížkem s trojcípými konci ramen a při patě křížku původně čtyři volutové pásky, jeden dnes chybí. V trojúhelně zakončených stranách nástavce tři mělké niky, čtvrtá strana zůstala hladká. Na vrcholu jv.niky je vyrytý letopočet : 16 60 Na vrcholu sz.niky je vyrytý text: EX VO TO a v zapuštěném poli : ADAL - BERTVS - HOLVSS - ICZKY - FIERICV - RAVIT : a v zapuštěném poli : IN - HONORE - SACRATIS – SIMAE VIR - GINIS - MARIAE Sloup dosahuje výšky cca 2,3 metru. V sv. nice je vložena a přidrátována podmalba na skle – hlava Panny Marie se svatozáří. Podmalba patrně až z 90. let 20. století, neboť v evidenční kartě na snímku z roku 1986 je tato nika prázdná.