stodola

Ojedinělý doklad zemědělské činnosti měšťanstva v 16. stol. na předměstí. Stodola je součástí urbanistické skladby jižního předměstí (Rybnického) formovaného při historické, Václavské cestě jako typická zemědělská účelová stavba na předměstí. Stavba je jedním z charakteristických urbanistických prvků krystalizace Hradeckých předměstských souborů se smíšenou funkcí. Zděná omítnutá stodola s vysokou sedlovou valbovou střechou, krytou eternitem. V uličním štítu pozdně gotický portál s půlkruhově zaklenutým nadpražím v kamenném ostění. Zadní štít s polovalbou a bedněným štítem se dvěma drobnými větracími otvory v bednění a vjezdem s rovným nadparžím. Oba vjezdy opatřeny dřevěnými dvoukřídlými vraty. V 90. letech osazeny na obě boční střešní roviny po třech kusech nadměrné střešní pultové vikýře. Levé boční torzo (severní) ohradní zdi sešikmeno a osazeno v koruně betonovou taškovou krytinou. Ohradní zeď přezděna. Novodobé kamenné schodiště k původnímu vjezdu do objektu z ulice. V severní střešní rovině osazeno pozinkované vertikální vyústění odvětrání. Severní a západní fasáda - provedeny nové štukové hladké omítky. Nutná obnova střešního pláště. V současné době stodola slouží komerčním účelům. Nová nevhodná zádlažba prostoru před schodištěm u vjezdu z uliční fronty. Ojedinělý doklad zemědělské činnosti měšťanstva v 16. stol. na předměstí. Stodola je součástí urbanistické skladby jižního předměstí (Rybnického) formovaného při historické, Václavské cestě jako typická zemědělská účelová stavba na předměstí. Stavba je jedním z charakteristických urbanistických prvků krystalizace Hradeckých předměstských souborů se smíšenou funkcí.