městský dům

1) dům 2) dvorní dům 3) dřevník 4) hospodářský trakt Areál domu se nachází na jižní straně zástavby Mostní ulice, v její východní části, v jižní části parcely nepravidelný dvůr zpevněný žulovými kostkami. Přední dům má protáhlejší obdélný půdorys a 2 nadzemní podlaží. Východní trakt přízemí zaujímá průjezd, z něj přístupné schodiště do patra. V severozápadní části parcely dvorní dům nepravidelného půdorysu má 2 nadzemní podlaží a sklepy. Na jihovýchodní straně dvora protáhlé hospodářské stavení s východní fasádou mírně zalomenou, jedno nadzemní podlaží. Na jihozápadě dvůr uzavírá dřevník. 1) dům Sedlová střecha má hřeben rovnoběžný s ulicí, krytina z eternitových šablon. Na východě střechu ohraničuje vyšší obvodová stěna sousedního domu, na západě zděný štít. Hlavní průčelí má typickou dispozici s hloubkovou střední zdí. Předsazený sokl je obložený řezanými kamennými deskami. Korunní římsa zděná o deskovém základu je opatřená hrubší omítkou. V přízemí nečleněné štukové omítky, plochá kordonová římsa, v patře hrubší omítky a pod korunní římsou mírně vystupující pás. Vlevo do průjezdu široký vstup s vodorovným nadpražím, vpravo širší vchod spojený s výkladcem, ostění s paspartou. V 1. patře dvě na výšku obdélná okna se zděným ostěním a šambrány. V průjezdě mírně stlačená valená klenba doplněná prostřídanými nestyčnými trojbokými výsečemi, na hranách výsečí plastické lišty s perlovcem, čela klenby vysloveně parabolická. V zadní zúžené části segmentová valená klenba. V západní stěně obloukově sklenutý průchod na schodiště do patra. V přední místnosti západního traktu plná valená klenba se třemi nestyčnými trojbokými výsečemi; lunety cca půlkruhové; na hranách výsečí hřebínky; pod patkami klenby obdélné polopilířky. 2) dvorní dům Zděný patrový objekt nepravidelného půdorysu. Dvorní fasáda nemá sokl, korunní římsa zděná šikmo podseknutá, omítky štukové bez členění. Do objektu ústí 3 vstupy s vodorovným nadpražím, v přízemí 3 okna se segmentovým záklenkem, v patře 3 tvarově podobná, pouze nižší okna a jedno menší obdélné okno. Interiér: prostor obrácený do dvora je zaklenut v přízemí plochou valenou klenbou a plackou, vzadu v ustouplém líci prostor zaklenutý polokruhovou valenou klenbou s dvojící trojúhelných protilehlých výsečí. Ke střednímu prostoru přiléhá obdélná valeně klenutá místnost, síla severovýchodní zdi 180 cm. 3) dřevník Přízemní zděný omítaný objekt nad obdélným půdorysem s pultovou střechou pokrytou betonovými esovkami (dříve bobrovkami). Dřevník je vestavěn mezi dvorní dům a hospodářské stavení (chlévy) a uzavírá nepravidelný dvorek z jihovýchodu. Severozápadní podélné průčelí je čtyřosé, ve druhé ose od východu vstup, ve zbylých osách větrací otvory. Všechny otvory na výšku obdélné zakončené segmentem oblouku. Vyzdívky větracích otvorů ustoupené za líc zdiva a vytvořené vynechávaným cihelným zdivem. Vstup novodobě upravený, dříve laťkové dveře v tesařské zárubni. Průčelí ukončeno plynulým výběhem fabionové korunní římsy. Pod korunní římsou ještě větrací otvory. 4) hospodářské stavení Přízemní objekt na obdélném protáhlém půdorysu, krytý sedlovou střechou s drážkovými taškami - směrem do dvora bet. do ulice keramické pálené, dříve bobrovky. Sokl není, korunní římsa zděná s maltovým fabionem. Omítky hladké bez členění, v severní části východní fasády opěrný pilířek s šikmým čelem. Na východní straně v pravé polovině široký vjezd se zděným ostěním a vodorovným nadpražím, v levé části na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. V západní fasádě několik vstupů s vodorovným nebo segmentovým nadpražím, okna zde pravoúhlá s omítnutým ostěním. Interiér zaklenut plackami.