socha sv. Františka Xaverského

V nádvoří bývalého minoritského kláštera se nachází socha, která původně stávala u cesty mezi Purkrábkou a Těšeticemi. Socha zobrazující sv. Františka Xaverského je umístěna na kamenném čtyřbokém soklu s rozšířenou patkou a s vyloženou bohatě profilovanou římsou. Na čelní straně je sokl zdobený kartuší s nápisem a s andílčí hlavičkou ve vrcholu. Na soklu spočívá socha světce. Sv. František je oděný do kleriky a rochety se zdobenou štólou kolem krku. Jeho tělem probíhá esovitý pohyb, pravé koleno má vytlačené v draperii kleriky, levou rukou se dotýká hrudi a v pravé pozdvihnuté drží malý kříž. Stojí na stylizovaném oblaku s andílčími hlavičkami, který ovíjí stuha s nápisem. V okrouhlé barokní kartuši ve vrcholu s okřídlenou andílčí hlavičkou se nachází pětiřádkový latinský kapitální nápis s chronogramem k roku 1746; XAVERIO / IN DIARVM APOSTOLO / IGNATII fILIO / EREXIT / SOCIETAS IESV //.