pomník Osvobození

Vápencový pomník stojí na vyvýšeném místě při silnici nad ulicí Ostrovačická v malebném přírodním parku. Přístup od východu zakončuje dvacetimetrová severo-jižní zaoblená zídka z kvádrů, která je zhruba uprostřed přerušena nástupním schodištěm k památníku. Amfiteátrový prostor před zídkou vytváří důstojné prostranství ke shromáždění. Nástupní rameno schodiště s pěti schody se zvedá k travnaté podestě, za kterou pokračuje výstupní rameno schodiště s pěti schody. Kaskádovitý travnatý meziprostor, dříve obrostlý břízami, je nad schodištěm osazen kvádry na půdorysu písmene U. Tento útvar připomíná řečnický pult. Na jeho čelní (východní) straně je osazena mramorová deska s vysekaným nápisem: „NA PAMĚŤ OSVOBOZENÍ / ŽEBĚTÍNA / RUDOU ARMÁDOU / 26. 4. 1945“. Před ním se v minulosti nacházel vlajkový stožár. Vlastní objekt pomníku stojí o kus dál na čtvercové do terénu zahloubené kamenné podnoži, tvořené dvěma stupni. Jeho široké tělo postavené z kvádrů je na jižní straně mohylovitě prohnuto do úzkého, více než šest metrů vysokého vrcholu. Na pátém kvádru od shora, na východní straně památníku, bývala kdysi připevněna kovová pětihrotá hvězda s emblémem srpu a kladiva. Na téže straně dole je osazena žulová deska s vysekaným nápisem: „NA VĚČNOU PAMÁTKU SOVĚTSKÝM VOJÁKŮM, PADLÝM PŘI OSVOBOZOVÁNÍ ŽEBĚTÍNA V ROCE 1945“ (pod ním je totéž rusky v azbuce). Následují tři sloupce jmen psané azbukou. Levý: „Rjadovoj V. D. KOSYLO / gvardii kapitan CH. S. DAGOV / gv. rja. M. V. MAKAROV / rja. P. SARIMOV / gv. kapitan M. I. ZAJCEV / gv. staršina V. KUČENKO / rja. K. TADŽIBAJEV / gv. rja. P. D. GUNOKO / orděnonosec I. V. ANTONJUK“. Prostřední: „gv. rja. D. A. ČERNOPISKIJ / gv. rja. I. V. RUSNIKOV / gv. seržant AL. M. KALGAROV / gv. rja. G. I. LESOVOJ / gv. rja. N. A. VESSONOV / gv. rja. S. A. REVENKO / gv. rja. N. D. MELNIKOV / staršij seržant M. N. KAMADZE / staršij seržant G. S. SEMENOV / gv. ml. lejtěnant S. N. MARKETOV“. Pravý: „gv. rja. DUSMOJLOV / gv. rja. TOROPOV / gv. staršina STAROSTIN / gv. efrejtor K. A. MOSTOVOJ / gv. staršina A. F. LANKA / gv. seržant A. V. ALLOVERDOV / rja. I. K. KOVŠ / gv. seržant I. F. PARFENOV / gv. rja. orděnonosec CH. SARBAJEV“.