mohylové pohřebiště

Mohylové pohřebiště leží v nadmořské výšce 500 m na temeni návrší mezi Líšnickým potokem a potokem Budáček, první z nich je od lokality vzdálen asi 500 m směrem na J. Pohřebiště je tvořeno 27 mohylami, které vytvářejí 5 nepravidelných řad probíhajících ve směru V – Z. Řady jsou dlouhé 15 – 110 m a skládají se ze 2, 4, 10, 4 a 4 mohyl, další dvě mohyly nejsou součástí žádné z řad a poslední osamělá mohyla se nachází 150 m J od pohřebiště. Mohyly mají kruhovitý půdorys o průměru 4 – 10 m, jejich výška se pohybuje v rozmezí 0,3 – 1,2 m. Několik mohylových násypů (min. 3) je obklopeno mělkými obvodovými žlaby o šířce cca 1 m a hloubce do 0,4 m. Areál pohřebiště má rozměry zhruba 130 x 90 m s delší osou ve směru V – Z. Několik mohyl nese stopy starých výkopů vesměs ve formě menších vrcholových vkopů, o jejich autorech ani případných archeologických nálezech není nic známo.