předměstský dům

1) dům 2) ohradní zeď Předměstský patrový dům s dvorkem, situovaný při severním předmostí u Saského mostu, západním štítovým průčelím orientován do ulice U sv. Rocha, jižním do ulice Úzké. Nad domem šikmo prochází vzdušné vedení vysokého napětí. Dům je postaven na obdélném půdorysu, delší strana orientovaná ve směru východ - západ, je zastřešen polovalbovou střechou. Střecha se třemi cihelnými, profilovanými komíny kryta taškami bobrovkami, pavlač s drážkovými taškami. Západní štítové průčelí obsahuje tři osy, v patře s dvojitými dřevěnými okny, v dolní části dvě křídla, nad poutcem křídlo jedno, se starým kováním. Okna jsou lemována štukovou šambránou, mají vystouplý parapet, v parapetu všech oken ventilace topidel WAW. V přízemí je v ose průčelí vstup v kamenném ostění s vyrytými drážkami, stojky jsou okosené, samostatné patky a eliptické zaklenutí s výrazným klenákem. Vlevo dvoukřídlé obdélné okno se štukovou šambránou v horní části půlkruhovou, s výrazným klenákem. Vpravo na místě zřejmě stejného okna ponechán pouze klenák, pod ním garážová plechová vrata. Kordónová římsa pouze v tomto průčelí, oplechovaná. Profilovaná hlavní římsa zakrytá taškami. Ve štítu jsou dvě okna na kříž s šambránou. Jižní průčelí pětiosé, v patře okna stejného tvaru, jako v západním průčelí včetně šambrány, druhá osa zleva je zaslepena. V přízemí v zaslepených šambránách novodobá, čtvercová okénka (místo mříží kramle), kromě druhého zleva. Východní (dvorní) průčelí má v patře otevřenou pavlač, spočívající na třech dřevěných sloupech, zakrytou pultovou stříškou, ohrazenou novodobým, ocelovým zábradlím. Vpravo vyčnívá přístavek WC, v přízemí další bezcenný přístavek. V hrubě omítnutém štítu okénko na kříž. Dispozice interiérů je trojdílný podélný trojtrakt s chodbou uprostřed. Schodiště dvouramenné v levé střední části. Chodby a prostory kuchyní zaklenuty valeně, ostatní části plochostropé. Na dům směrem východním navazuje zalomená ohradní zeď, u domu je v ní zabudované kamenné ostění. Je zakrytá kamennými deskami. Dále pokračuje nižší zeď, u země mírně rozšířená, ve dvou třetinách vyčnívají kamenné desky. Dvorek uzavírá za rohem vjezd na dvorek s plechovými vraty.