měšťanský dům

Jednopatrový dům je situován na nároží ulic Nežárecká a Nové stavení, z níž se do domu vstupuje. Z exteriérového hlediska upoutá odkrytý fragment renesanční sgrafitové výzdoby domu, jehož obě uliční průčelí jsou naopak upravena klasicistně. K domu nepřiléhá žádný dvůr ani zahrada. Jedná se o jednopatrový nárožní dům zakončený sedlovou střechou s polovalbou, přičemž sedlo je kolmé k ulici Nežárecká. Střecha je kryta taškami. Uliční průčelí do Nežárecké ulice je tříosé. V přízemí jsou naležato umístěna dvě úzká, menší, obdélná okna, zatímco v úrovni prvního patra jsou osazena větší, obdélná, osmitabulková špaletová okna. Podkroví je osvětleno dvěma menšími okny, osazenými v líci fasády a členěnými šestitabulkovým rastrem. Průčelí do ulice Nové stavení je sedmiosé, přičemž zleva jsou osazena tři větší, obdélná, osmitabulková, špaletová okna, na ně navazují dvě menší, nad sebou umístěná okna s venkovní mříží, další otvor představují hlavní vstupní dveře, dále pokračuje jedno obdélné okno totožné jako v levé části fasády, avšak prolomené o něco níže, a průčelí zakončují velká, dvoukřídlá, vjezdová vrata do garáže s malým obdélným okénkem nad nimi. Vstupní klasicistní dveře mají kamenné ostění se segmentově stlačeným záklenkem a jsou svlakové konstrukce se svrchní ozdobně provedenou vrstvou. Do domu se vstupuje po dvou vyrovnávacích schodech. Fasáda obou uličních průčelí je zcela hladká, provedená v přírodní vápenné omítce, téměř bez jakýchkoli zdobných prvků. Pouze na SZ nároží byl odkryt fragment dvou vrstev sgrafitové omítky. Spodní má tvar psaníček rytých do bílé omítky, zatímco svrchní, ornamentální, se dochovala v podobě čtverců, vyplněných rozvilinou.