děkanství

Areál fary v Písku se nachází na jihozápadním okraji historického jádra města, v těsné blízkosti kostela Nrození P. Marie Na Bakalářích. Fara s navazujícím dvorním křídlem na jižní straně v sobě obsahuje i hmotu hradební zdi a gotickou baštou. Areál fary je významným architektonickým, historickým a urbanistickým prvkem ve městě a je pohledově velmi exponovaná. Fara se nachází na území Městské památkové zóny. Areál fary je tvořen vlastní budovou fary na půdorysu písmene L při JZ straně dvora. Na faru navazuje dvorní křídlo obsahující na jižní straně gotickou baštu. Ve dvoře se při severní hranici nacházejí novější budovy - garáže a sklady - na které se nevztahuje památková ochrana. Fara s dvorním křídlem má na jižní straně při okraji parceli v sobě i hmotu městské hradby s dochovanou gotickou baštou, která je součástí městského opevnění v Písku vedené pod r.č.ÚSKP 38097/3-2385.