pivovar

Bývalý městský pivovar se nachází JV směrem od historického jádra města, na území městské památkové zóny, v blízkosti hlavní komunikace. Budova pivovaru je situována pod úrovní komunikace. V roce 2002 byl objekt poškozen povodněmi. Volutový štít je orientován k SV. Na SZ straně u pivovaru je travnatá neohraničená plocha, která je součástí nemovité kulturní památky. Před JV fasádou je situováno nové kovové schodiště, na které se nevztahuje památková ochrana. Schodiště se nachází již na sousední parcele parc.č. 1984/47, která není památkově chráněna. Obdélná patrová budova je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta vlnitými keramickými taškami. Ve střešní JV rovině se nacházejí čtyři dřevěné sedlové vikýře. Fasády pivovaru jsou ve špatném technickém stavu, opadává omítka a i některé štukové renesanční prvky jsou poničeny či znehodnoceny. Fasády jsou členěny mírně předsazeným soklem, již jen v náznaku jednoduchou patrovou římsou, která je velmi málo patrná a jsou ukončeny profilovanou odstupněnou korunní římsou po celém obvodu objektu. Nároží jsou zvýrazněna porušeným armováním, které je málo patrné, spíše již jen v náznaku. SV volutový štít je tříosý, prolomen okenními otvory v přízemí i v patře. Nad korunní římsou, která je kryta taškami, se zvedá štít s volutovými křídy a s trojúhelným nástavcem. Štít je po obvodě štukově lemován a jeho koruna je oplechována. Plocha štítu je členěna lizénami s jednoduchou hlavicí, které nesou štítovou profilovanou římsu. Mezi pilastry jsou dva okenní otvory ve štukové šambráně s uchy a s vrcholovým klenákem, kde pod okny se nachází štukové pole s čabrakovými motivy. Výplně otvorů chybí. Nad okny je vpadlé štukově lemované pole s nápisem uvnitř, který je špatně čitelný. V trojúhelném nástavci je v ploše prolomen slepý kruhový otvor, který je štukově lemován a v něm se nachází letopočet 1824. Veškeré okenní otvory jsou v porušených štukových stuhových šambránách s uchy a se zvýrazněným parapetem, v přízemí i šambrány zcela chybí. V patře jsou šambrány doplněny kapkami a vrcholovým klenákem. V patře se pod okny uplatňuje štukové předstupující pole s čabrakovými motivy. Okna jsou nová, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková a jsou osazeny v líci fasády. Před JV fasádu je situováno nové venkovní kovové schodiště s betonovými podestami vedoucí do patra, zakončené kovovou stříškou, které je bez památkové ochrany. SZ fasáda je oklepána na obvodové smíšené zdivo, štukové prvky jsou odstraněny a okenní otvory bez šambrán, výplně otvorů chybí.