venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) stodola 1) Obytné stavení Obytné přízemní stavení, na obdélném půdorysu, zčásti sroubené z bílených kuláčů na kamenné podezdívce z lomového zdiva a zčásti vyzděné z omítaného lomového kamene. K obytnému stavení přiléhají v podélné ose zděné omítané chlévy. Střecha sedlová ukončená polovalbou, se štítovou orientací k silnici, pokrytá eternitovými šablonami. Podélné průčelí do dvora roubené na podezdívce, o dvou osách. V ose k nároží obdélné šestitabulkové okno v líci. V ose u chlévů obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Vedle vstupu ze stěny vystupují rovně seříznutá zhlaví dvou horních trámů a obdélná čela příčného roubení. Ze stěny vystupují rovně seříznutá zhlaví stropnic. Okap předsazený kryje k chlévům stoupající kamenné zápraží. Štítové průčelí z části ke dvoru roubené, zbytek předstupující zděný omítaný. V roubení obdélné šestitabulkové okno v líci. Nárožní vazba rybinová, s mohutným prahovým prodlouženým trámem. V horním nároží křížení rovně seříznutých trámů roubení. Před nárožím dřevěný hranolový sloupek s páskem, podpírající trám vynášející pološtít. Pološtít obložený svisle kladenými prkny, ve středu s obdélným dvoukřídlým oknem nečleněným do tabulek, v líci. Střecha ukončena polovalbou Podélné průčelí ven ze dvora zděné omítané s ustupující částí u chlévů. K nároží jeden malý obdélný okenní otvor. V ustupující části u chlévů dva obdélné okenní otvory. Dispozice zřejmě běžného typu, se vstupní síní, v čele s kuchyní a přední světnicí s komorou vlevo vstupní síně. Stropy trámové. 2) Chlévy Chlévy vyzděné z lomového omítaného kamene, na širším obdélném půdorysu navazují na obytné stavení. Na chlévy kolmo navazuje stodola na obdélném půdorysu. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami, zvýšená oproti střeše obytného stavení. Průčelí do dvora se vstupním obdélným otvorem na jednom stupni s tesařským ostěním s nadsvětlíkem. Dveře jednokřídlé prkenné. Vedle vstupu k obytnému stavení vysoko posazené obdélné podélné okénko v líci zdiva. Předsazený okap kryje zvýšené kamenné zápraží. Dále od vstupu v prostoru navázání stodoly malý obdélný podélný vysoko posazený okenní otvor. Podélné průčelí ven ze dvora předstupuje před průčelí obytného stavení. V průčelí dva malé okenní otvory. Navýšení střechy chlévů obloženo svisle kladenými prkny. V závěru chlévů střecha ven ze dvora zalomena nárožím, do dvora úžlabím a pokračuje dál nad stodolu. 3) Stodola Stodola kolmo přiléhá k chlévům, na obdélném půdorysu podélnou osou vestavěna do mírného svahu. Stodola s hranolovými zděnými omítanými sloupy, mezi sloupy obložená svisle kladenými prkny a s kamennou nízkou podezdívkou. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami. Štítové průčelí se třemi sloupy, u nároží ven ze dvora přistavěna prkenná kolna s pultovou střechou. K nároží do dvora obdélná dvoukřídlá prkenná vrata vjezdu s jednokřídlými vrátky v křídle. Štít trojúhelný, pod vrcholem obdélné dvoukřídlé okno nečleněné do tabulek, v líci. Podélné průčelí ven ze dvora s nárožními a dvěma mezilehlými sloupy. Podezdívka nízká stupňovitě klesající. Podélné průčelí do dvora celé prkenné.