hospodářský dvůr

1) sýpka 2) obytné stavení čp. 16 3) stodola Areál rozsáhlého hospodářského dvora v obci, středověkého založení, sestává ze špýcharu na V straně dvora, obytného stavení čp. 16 na S straně dvora a jižní část uzavírá stodola. Budovy seskupeny okolo lichoběžníkového nepravidelného dvora. 1) Špýchar Samostatně stojící dvoupatrový špýchar, vyzděný ze smíšeného omítaného zdiva, na obdélném půdorysu s podélnou osou orientovanou ve směru S-J. Střecha sedlová sevřená zděnými štíty, pokrytá bobrovkami. Štítové průčelí obrácené k severu o dvou okenních osách, nově omítané. Okénka obdélná podélná s probíjenými mřížemi. Průčelí ukončuje fabionová římsa. Štít trojúhelný zděný horizontálně rozdělený jednoduchou plastickou římsou. Spodní lichoběžníková část štítu členěna třemi jednoduchými pilastry, mezi nimi vložena dvě obdélná podélná okénka s probíjenými mřížemi. Vrchní trojúhelná část štítu s jedním oválným větracím otvorem. Štít navýšený nad úroveň střechy. Podélné východní průčelí ven z areálu k rybníčku o sedmi osách. V omítce průčelí patrné původní členění červeným lisénovým rámcem a červené orámování okenních otvorů. Okénka obdélná podélná s probíjenými mřížemi. Jižní štítové průčelí o dvou osách a s otevřenou přístavbou u jihozápadního nároží, s pultovou střechou zasahující až do prvního patra. Okénka obdélná podélná s probíjenými mřížemi. Průčelí ukončuje korunní fabionová římsa. Štít stejného tvaru a členění jako severní. Západní dvorní podélné průčelí o sedmi osách, nově omítané. U jižního nároží novodobý otevřený přístavek na šířku tří os, s pultovou střechou zasahující až pod okna ve druhém patře. Střecha pokrytá vlnitým eternitem. V přízemí ve druhé ose od severního nároží nověji proražený obdélný otvor vjezdu s prkennými posuvnými vraty. Ve čtvrté ose od severního nároží vstup. Vstupní otvor obdélný s kamenným ostěním, ve vpadlině ukončené segmentem oblouku. Dveře široké jednokřídlé s diagonálně skládanými prkny. V ostatních osách přízemí obdélná podélná okna s probíjenými mřížemi. V patře ve druhé, čtvrté a sedmé ose od severního nároží obdélné vstupní otvory. Zbylé osy v prvním patře okenní s obdélnými podélnými okny s probíjenými mřížemi. Okénka ve druhé patře obdélná podélná s probíjenými mřížemi. Průčelí ukončuje korunní fabionová římsa. 2) Obytné stavení čp. 16 Obytné stavení jednopatrové zděné, na obdélném půdorysu, ze severu uzavírá dvůr. Zdivo omítané smíšené. Střecha sedlová, pokrytá bobrovkami. Podélné průčelí do dvora s obytnou částí o čtyřech osách, nároží ven ze dvora s hladkou lisénou. V přízemí v ose u chlévů obdélný vstup krytý dřevěnou otevřenou verandičkou krytou sedlovou stříškou pokrytou novodobým lepeným šindelem. Zbylé tří osy okenní, okna obdélná šestitabulková. Přízemí ukončuje hladký kordonový pás. V patře okenní osy s obdélnými šestitabulkovými okny. Průčelí ukončeno korunní fabionovou římsou. Štítové průčelí o dvou okenních osách, s nárožními lisénami. Přízemí ukončeno hladkým kordonovým pásem. Okna obdélná šestitabulková. Průčelí ukončuje korunní fabionová římsa krytá bobrovkami. Štít trojúhelný, hladký, navýšený nad úroveň střechy, kryto bobrovkami. Ve spodní části dva a pod vrcholem jeden oválný podélný větrací otvor. Ve středu štítu v nátěru omítky letopočet 1669. Podélné průčelí ven z areálu dvora o dvou osách, s nárožní lisénou u nároží ven ze dvora. U nároží ven ze dvora v přízemí obdélné šestitabulkové okno. Přízemí ukončeno hladkým kordonovým pásem. V patře k nároží dvě obdélná šestitabulková okna. 3) Stodola Stodola uzavírá dvůr z jihu. Samostatně stojící přízemní, zčásti omítaná stodola, vyzděná ze smíšeného zdiva, na obdélném podélném půdorysu s podélnou osou orientovanou ve směru V-Z. Střecha polovalbová, pokrytá bobrovkami. Štítové průčelí k východu, nečleněné, se zbytky omítek. Pološtít neoddělený od průčelí, ve střední ose s jedním štěrbinovým okénkem. Střecha ukončena polovalbou. Podélné jižní průčelí o sedmi osách. U východního nároží přes dvě osy zbytky omítky, jinak neomítáno. V první západní ose obdélný okenní otvor. Zbylá okna štěrbinová. Všechny okenní otvory s cihelným ostěním. V omítané části zhruba v polovině výšky průčelí pět obdélných podélných otvorů. Západní štítové průčelí zčásti omítané, o jedné střední ose. V průčelí obdélné nečleněné okno. V pološtítu neodděleném od průčelí jedno štěrbinové okénko ve střední ose. Střecha ukončena polovalbou. Podélné severní dvorní průčelí omítané. U západního nároží obdélný vstup s jednokřídlými prkennými dveřmi. Jinak průčelí se dvěma symetricky umístěnými obdélnými otvory vjezdů s posuvnými dvoukřídlými prkennými vraty. Vpravo vjezdu ve východní ose vstup s kamenným ostěním.