městský dům

1/ přední dům 2/ západní dvorní křídlo 3/ SV dvorní křídlo 4/ severní stavení 1/ Přední dům Na půdorysu písmene L obrací jižní devítiosou fasádu do náměstí Republiky a východní osmiosé průčelí do Rooseveltovy ulice, je krytý sedlovou střechou, na východně s valbou (tašky bobrovky). Omítky průčelí štukové, mezi přízemím a 1. patrem kordonová římsa. V rozsahu přízemí kvádrované lisény vydělující 4 nestejně široká pole; ve zbývajících podlažích lisény nahrazeny plochými pilastry s bohatě profilovanými patkami, hlavice mají voluty a rokajový ornament; nad hlavicemi průběžný pás kladí. V pravé polovině půlkruhově ukončený pískovcový portál průjezdu s římskami v patách záklenku a vrcholovým klenákem s kartuší, po stranách oblé polosloupy na vysokých hranolových soklech s kartuší, nad prstencovými hlavicemi polosloupů přímá spojující římsa. Vlevo od portálu 3 různě široké vstupy se segmentovým záklenkem, vpravo široký průchod přes nároží. Okna v obou patrech obdélná (některá sdružena do dvojic nebo trojic) v lištových šambránách s uchy a čabrakami, pod parapetní římsou rokajové ornamenty, okna 1. patra mají pod segmentovou nebo záclonovitou suprafenestrou plastické mušle, ve 2. patře suprafenestry přímé, ucha závitnicová s kapkami. Korunní římsa podložená volutovými konzolkami, nad římsou nízká atika, zdobená kamennými koulemi. Východní průčelí do Rooseveltovy ul. řešeno obdobně. Dvorní severní a západní průčelí má hladké omítky, v úrovni obou pater probíhají pavlačové ochozy, podpírané profilovanými kamennými krakorci se zaoblenými čely, v 1. patře vysazené na segmentových klenbách, v levé ose severní fasády široký prosklený vstup na pavlač se stlačeným záklenkem, okna obdélná v lištových šambránách, na západním dvorní fasádě olištované okenní s dveřní otvory zaslepeny. Interiéry Interiér předního domu řešen jako čtyřtrakt. Portál vede do valeně zaklenutého mázhausu, zde na podlaze řezané kamenné desky, klenba valená se styčnými trojbokými výsečemi s výraznými hřebínky. Z mázhausu vede schodiště do pater, vstup do dvoupatrových valeně zaklenutých sklepů a průjezd do dvora, v jehož stěnách je osazeno několik pravoúhlých portálků s olištovaným kamenným ostěním. Schodiště do 1. patra má 2 přímá ramena, stupně obloženy řezanými kamennými deskami. V přední místnosti po západní straně průjezdu necková klenba s koutovými trojúhelnými výsečemi. V úzké prostoře dále k západu valená klenba se styčnými pětibokými výsečemi. V traktu po východní straně průjezdu plné valené klenby s širokými styčnými trojbokými výsečemi, doplněné renesanční výmalbou (iluzivně malovaná hvězdicová klenba napodobující gotické žebroví, s ústředním malovaným medailonem s postavou žehnajícího Boha Otce, renesanční omítky s malířskou výzdobou v ploše klenby přecházejí částečně i do horní plochy stěn; v ostatních plochách byly omítky zničeny pozdějšími úpravami). V severních navazujících místnostech valené klenby se styčnými trojbokými výsečemi do segmentových pasů nebo křížové klenby. Obě patra plochostropá se síní při schodišti, v 1. patře na západní straně síně zazděný portál s kamenným ostěním a přímou nadpražní římsou. Místnosti 1. patra hlavního uličního traktu mají dochované dřevěné trámové záklopové a kazetové stropy. Ve 2. patře u schodiště zděné zábradlí ve podobě balustrády, jeden vstup osazený kamenným ostěním s lištou. Sklepy situovány pod předním domem a pravým křídlem (valeně klenuté, při náměstí vysoká dvoulodní prostora sklenutá křížovými klenbami do 2 hranolových pilířů), vstup do spodních sklepů renesančním profilovaným portálkem. 2/ Západní dvorní křídlo Zaujímá celou západní stranu dvora, dvoupatrový zděný objekt na obdélném půdorysu, krytý sedlovou střechou (bobrovky), v severní polovině výrazněji zúžený, zde pouze přízemní, krytý pultem. Při dvorní fasádě v patrech probíhá pavlač; pavlač v 1. patře nesou segmentové valené cihelné klenby, opřené mezi zděné hranolové pilíře, pavlač v úrovni 2. patra tvořená betonovou deskou podloženou kamennými konzolami. V přízemí 3 pravoúhlé vstupy (dva zleva mají kamenné olištované ostění). Omítky štukové a nečleněné, v levé části průčelí opěrný pilířek. 3/ SV dvorní křídlo Nachází se v SV rohu dvora, dvoupatrové, na půdorysu písmene „L“ s valbovou střechou (bobrovky, pultový vikýř). Podél jižní stěny v 1. patře probíhá pavlač, protažená až k západnímu dvornímu křídlu spojujícím můstkem. Omítky fasád štukové a nečleněné. Po délce západní stěny vysoké opěrné pilíře s šikmým čelem. Na jižní straně v přízemí vpravo zazděný pravoúhlý vstup v kamenném olištovaném ostění a 2 skoro čtvercová okna; v 1. patře 2 pravoúhlé vstupy na pavlač a obdélné okno v šambráně; ve 2. patře obdélný vstup na pavlač u zadního domu a 3 obdélná okna. Západní fasáda čtyřosá. 4/ Severní stavení Uzavírá dvůr na severní straně, dvoupatrový objekt na obdélném půdorysu, s dvouosým průčelím, krytý pultovou střechou (bobrovky). Na dvorní fasádě pouze zbytky štukové omítky, zdivo cihlokamenné. V přízemí vlevo obdélný vstup s trámkovou zárubní, vpravo sdružené okno s kamenným ostěním s lištou a uchy. V 1. patře vlevo obdélný vstup na terasu západního křídla. V přízemí místnost zaklenutá stlačenou valenou klenbou se dvěma páry nestyčných trojbokých výsečí.