vila Pauk

Volně stojící vila se vstupem z jižní strany je zasazena do upraveného svahu. Nástup je řešen zespodu po schodech z ulice Preslova a podsklepená patrová vila se zvýšeným přízemím je posazena na rovině. Dál pokračuje jižní svah zahradou za vilou. Kubusová hmota vily je zastřešena valbovou střechou, kterou na uliční straně protínají dva nárožní patrové rizality. Kubus domu je v přízemí doplněn dvěma ustupujícími hmotami, vpravo se vstupem do domu ve zvýšeném přízemí a vlevo se vstupem do suterénu a nad ním s bočním východem na zahradu ze zvýšeného přízemí v západní fasádě. Tvarosloví fasád je ovlivněné tzv. národním stylem (též rondokubismus, obloučkový dekorativismus). Výrazným prvkem uplatněným u vstupu jsou původní, částečně prosklené dřevěné dvoukřídlé dveře, pojaté u obou křídel v obloučkovém dekorativním stylu ornamentu v odstínu tmavého dřeva, na rozdíl od všech ostatních výplní otvorů, které jsou opatřeny nátěrem v lomené bílé barvě. Ve zvýšeném suterénu uličního průčelí, členěném symetricky třemi osami otvorů, se nachází vlevo při pohledu od ulice jedno dvoudílné okno s nadsvětlíky, částečně zapuštěné do anglického dvorku, a dále jednoduchá větrací kovová okna členěná rastrem deseti, ve dvou řadách nad sebou uspořádaných tabulek. Otvory zvýšeného suterénu jsou lemovány šambránami z hrubé omítky v provedení lomené bílé, která kontrastuje s kyklopským kamenným zdivem zvýšeného suterénu, tvořícího podezdívku stavby. Kyklopské zdivo doplněno kontrastními nárožními prvky a výškově zakončeno předstupující jednoduchou kordonovou římsou, obojí z hrubé omítky cihlové barvy. Kordonová římsa je lemovaná pásovým vlysem. Jižní uliční fasádě dominuje zvýšené přízemí se čtyřmi okenními osami. Převýšená dvoudílná kastlová dřevěná okna jsou členěna rastrem každého okna do 12 tabulek (čtyři tabulky v křídle a 2 tabulky v nadsvětlíku u obou křídel) a doplněna výraznými dřevěnými, hráškově zelenými okenicemi s otočnými výklopnými lamelami (zachován je původní mechanismus vyklápění) a obloukovými suprafenestrami z režných cihel (zapuštěných částečně do fasády) s negativní půlkruhovou plochou omítky, která je totožná s hrubou omítkou okolní fasády v šedém odstínu s pískovým nádechem. Zvýšená přízemní část vily je po obvodu na fasádách zakončena cihelným páskovým lemem, probíhajícím pod okapy mansardové střechy a pod kordonovými římsami patrových rizalitů, do nichž přechází okapní římsa. Okna v patře jsou symetricky osazena ve třech osách. Krajní okna osazená v rizalitech jsou čtyřkřídlá s nadsvětlíky – střední dvoukřídlé okno a dvě jednokřídlá postranní. Stejná okna se opakují u rizalitů z východní i západní strany domu (zrcadlově přes roh). Nad okny probíhá u rizalitů zešikmený předstupující vlys vytvářející dojem kladí zakončeného korunní římsou s cihlovým páskovým lemováním. Okno v ose patra jižní fasády, osazené v prolomené mansardě, je čtyřdílné bez nadsvětlíků a nahoře doplněné kubizujícím geometrickým motivem dřevěného šikmého podbití. Mansardová střecha je krytá pálenou červenou krytinou „bobrovkou“ a doplněna nátěry okapů a klempířských výrobků ve stejné barvě. Okapní svody jsou řešeny v souladu s hmotovou koncepcí střechy a probíhají po fasádě jako výrazný doplněk, který podtrhuje členění jižní fasády na dominantní střední část s mansardou a osově symetrické menší postranní části s rizality. Ostatní fasády domu jsou provedeny v obdobném stylu jako fasáda uliční, tzn. podezdívka z kyklopského zdiva s kontrastními prvky, výplně otvorů v lomeném bílém nátěru doplněné u větších ploch okenicemi, které kontrastují s hrubou šedou omítkou s pískovým tónem a podbití římsy střechy v nátěru lomené bílé barvy, pod okapem provedeném v cihlově červeném nátěru shodném s barevností keramické pálené krytiny střechy. Severní část domu již nemá patrové rizality a vedle podobných prvků s fasádou jižní jsou zde osazena mezi dvěma krajními okny v přízemí čtyři úzká převýšená okna (tento motiv se opakuje i v mansardě). V mansardě u severní fasády je šikmé podbití kubizující formy provedeno u dvou krajních oken. Východ do zahrady, která pokračuje v severní části pozemku, navazuje na zvýšenou terasu situovanou v severovýchodní části domu. Vstupy do objektu ze zahrady jsou u severní a západní fasády doplněny výsuvnými textilními markýzami. Tvaroslovnému řešení fasád je podřízena i vnitřní dispozice. Samostatný vstup do dvou sklepních místností v západní polovině domu (kuchyň orientovaná na sever a pokoj na jih, původně pro správce domu) se nachází v ustupující hmotě pod terasou (východem z kuchyně) po boku západní fasády. U této terasy jsou použity stejné tvaroslovné prvky (sloupky a ohrazení) jako u ohrazení uliční části pozemku. Vnitřně jsou prostory suterénu propojeny s kotelnou, prádelnou, skladem a sklepem, umístěnými ve východní polovině domu. Hlavní vstup do domu je situován při východní fasádě v ustupující hmotě se zádveřím. Kyklopské zdivo zvýšeného suterénu přechází ve východní části domu při hlavním vstupu do boční vyrovnávací zdi venkovního nástupního schodiště a je zakončené betonovou deskou, na níž jsou osazeny betonové květinové žardiniéry. Od hlavního vstupu je přes předsíň přístupná prostorná schodišťová hala v severovýchodní části domu, odkud je možné vyjít na zvýšenou (podsklepenou) terasu a dále do zahrady ve východní a severní části parcely. Součástí haly je původní schodiště z masivního dřeva s výraznými obloučkovými dekorativními prvky. Hala je provozně propojena s obytným prostorem a jídelnou v jižní polovině domu, je z ní rovněž možný vstup do suterénu s technickým zázemím (kotelna, prádelna, sklad, sklep). V severní polovině domu navazuje na halu předsíň se vstupy na WC a do kuchyně se spíží. Z kuchyně je možný východ na zvýšenou terasu (nad vstupem do suterénu) a dále do západní i severní části zahrady. V patře, které částečně zasahuje do převýšené mansardové střešní roviny, se nachází ložnice členů rodiny s koupelnou a WC a s menším pokojem (původně pro služku). Z haly v patře je přístupný krov. Konstrukčně se jedná o podélný dvoutrakt (rovnoběžně s ulicí) převážně z plných pálených cihel zděných na maltu, v suterénu s přizdívkou z kamenného zdiva a se stropem z valených příčných kleneb, nad přízemím a v patře s příčně uloženými nosníky a pod střechou s dřevěným krovem mansardy. U domu se dochovalo výjimečně mnoho původních konstrukcí a prvků, včetně dřevěného dekorativního schodiště v interiéru.