usedlost

Usedlost čp. 16 je jednou ze tří na sebe navazujících památkově chráněných usedlostí, umístěných na okraji obce při silnici na Záboří. Usedlost do L s objekty řazenými po obvodu severovýchodní části obdélného na jih protáhlého dvora. Obytné stavení s bránou je souběžné s komunikací, štít, obrácený k bráně, je orientován na západ kolmo k silnici. Na obytnou severní část usedlosti do dvora přímo navazuje hospodářské křídlo usedlosti - bývalá sýpka (dnes přestavěná a funkčně přiřazená k obytné části domu), stáje, chlév, kolna a podsklepená řezárna. Dvůr je na jihu uzavřen samostatně stojící stodolou, na níž na východě navazovala dnes již neexistující kolna, přiléhající svou východní stranou ke stodole u čp. 17. Východní strana dvora za hospodářským křídlem usedlosti je uzavřena západní fasádou blíže neurčeného sousedního hospodářského objektu u čp. 17 a na něj navazujícím úsekem ohradní cihelné neomítané zdi. Na západě je dvůr ohraničen východní fasádou stodoly u sousední usedlosti, dále krátkým úsekem nově vyzděné kamenné zídky s dřevěným plotem na západní straně dvora, na níž navazují obvodové zdi objektů sousední usedlosti se dvěma prolomenými obdélnými otvory v různých úrovních výšky, zakrytými jednoduchými dřevěnými dvířky. Jedná se o malé vestavěné kotce pro drobné domácí zvířectvo, které byly v minulosti zřízeny po dohodě majitelů obou usedlostí. Na dvoře se nacházejí objekty bez památkové hodnoty – novodobá plechová garáž naproti hospodářské části usedlosti, dřevěné posezení se zděným krbem v západní části dvora, již zmíněný krátký úsek nově vyzděné kamenné zídky s dřevěným plotem na západní straně dvora a novodobý dřevěný plot okolo výběhu pro drůbež ve V části dvora za hospodářskou částí usedlosti.