silniční most č. 1731-12

Most č. 1731-12 je situován v extravilánu jižně od obce na hrázi předělující rybník Kořenský ve směru na Doubravici. Most je konstruován jako masivní, dvouobloukový, kolmý, s křídly, bez zídek. Je vyzděn převážně z tesaných kamenných kvádrů s hrubě pemrlovaným povrchem na maltu vápenocementovou, spáry nově vyplněny betonem. Oblouky kleneb jsou polokruhové, dimenze je tvořena tesanými pravidelnými klenáky. Paty kleneb ani výška pilířů nejsou pod dosti vysokou hladinou vody patrné. Most č. 1731-12 je situován v extravilánu jižně od obce na hrázi předělující rybník Kořenský ve směru na Doubravici. Most je konstruován jako masivní, dvouobloukový, kolmý, s křídly, bez zídek. Je vyzděn převážně z tesaných kamenných kvádrů s hrubě pemrlovaným povrchem na maltu vápenocementovou, spáry nově vyplněny betonem. Oblouky kleneb jsou polokruhové, dimenze je tvořena tesanými pravidelnými klenáky. Paty kleneb ani výška pilířů nejsou pod dosti vysokou hladinou vody patrné. Podhled klenby zčásti opatřen omítkou. Střední pilíř na obou stranách opatřen trojúhelným zhlavím. Na zhlaví na východní straně je v vpadlém vodorovně obdélném rámci vystouplé číslice letopočtu 1903. Rozšíření zdí na koncích mostu vytváří krátká šikmá svislá křídla. Horní část mostu byla při rekonstrukci mostu s jeho rozšířením nahrazena betonovou monolitickou konstrukcí, posazenou přímo na původní klenbu, tvořenou šesti konzolami netypického převýšeného rozměru, vynášející rozšířenou mostovkou, vrcholící po obou stranách mostu později nabetonovým korunovým pásem, v němž je osazeno ocelové trubkové zábradlí, opatřené zeleným nátěrem, nápadně vyhnuté vnějším směrem. Vozovka na mostě je živičná, se spádem k severu. Dovolené zatížení mostu upravuje silniční značka na 6 tun s dodatkovou tabulkou „jediné vozidlo 23 tun“. Na most navazují kamenné tarasy hráze a komunikace, které v místě navazujícím vykazují statické poruchy a dochází k vypadávání jednotlivých zdících kamenů. Po celé délce hráze jsou po okrajích silnice osazeny kamenné patníky. Kolem západní strany mostu upevnění pozinkované plotové pletivo z důvodu zamezení proplutí pod mostem do druhé části rybníku kachnám, jež jsou ve východní části rybníka chovány. Památková hodnota mostu byla rekonstrukcí a rozšířením velmi snížena.