usedlost

Venkovskou usedlost čp. 2 tvoří hodnotný soubor budov situovaných na samotě, severně nad vsí Nálesí. Jednotlivé samostatně stojící budovy se rozkládají kolem dvora. Obytné zmodernizované stavení se sedlovou střechou je situováno na západě areálu. Naproti obytnému stavení na východě je umístěn roubený špýchar na vysoké podezdívce s valbovou střechou s navazujícím přístavkem na severu (zřejmě zbytek obvodových zdí nebo podezdívky budovy špýchárku). Na JV areálu, pod špýcharem, jsou umístěny stáje se sedlovou střechou. Na SZ areálu stojí roubená obdélná stodola s valbovou střechou. Areál usedlosti je vymezen dřevěnými ploty, na které se nevztahuje památková ochrana. Budovy nebyly v roce 2001 v době dokumentace zpřístupněny.