dům čp. 519

Dům čp. 519 je organickou součástí zámeckých hospodářských objektů, kde spolu se sousedním a proporčně obdobným zámeckým archivem čp. 3 tvoří architektonický rámec bráně do hospodářského dvora. K východní straně domu přiléhá nevelký dvorek. Dům je pohledově exponován právě při pohledu z Chelčického ulice, a to v obou směrech. Dům je patrovou, částečně podsklepenou budovou na lehce obdélném půdoryse se sedlovou valbovou střechou, jež je kryta staršími bobrovkami. Dům je jednou z nejhodnotnějších staveb v předmětném areálu, dochovaly se v něm cenné historické konstrukce. Fasády bývaly členěny horizontálně kordónovou římsou, která se dochovala jen na západním a východním průčelí. Fasády ukončuje profilovaná korunní římsa po obvodu domu. Fasády člení okna v okenních osách nad sebou. Vstup do domu i do sklepa ze severu, dveře jsou v kamenném ostění. Okna dvoukřídlá, buď šestitabulková nebo čtyřtabulková. Okna v patře jsou doplněna profilovanou podokenní římsou. Hlavní vchod do domu je levými dveřmi v jeho severní straně. Dvoukřídlé rámové dveře jsou zasazeny do kamenného ostění s uchy a kapkou.