socha sv. Jana Nepomuckého

Polychromovaná socha sv. Jana Nepomuckého stojí v kontrapostu na skalnatém terénu. Osa figury je šroubovitě stočena a tomuto pohybu odpovídá i dynamicky rozvlněný šat světce. Sv. Jan si klade pravici na prsa a hledí upřeně na křížek, který drží v před sebe natažené levici. Kolem hlavy má na kovové svatozáři pět zlatých hvězd. U tak kvalitní sochy nalézáme nezvykle jednoduchý latinský křížek bez korpusu Ukřižovaného, navíc postavení prstů levice naznačují uchopení masivnějšího a většího kříže. Je velice pravděpodobné, že došlo ke ztrátě nebo zničení původního kříže a jeho místo nahradil prostý křížek, jeden z typických atributů sv. Jana Nepomuckého. Nepolychromovaný pískovcový podstavec trojúhelného průřezu má sokl konvexně vydutými stranami a konkávně probranými nárožími. Masivním oblounem a odsazeným výžlabkem přechází sokl ve střední část podstavce, která je stejného avšak menšího průřezu. V nárožích postaveny pilastry s korintizujícími hlavicemi a na bocích vystupují hladké kartuše s ušima v rozích a segmentově vykrajovanou horní a dolní stranou. Po obvodu střední časti podstavce obíhají dvě římsy, uprostřed každé strany segmentovitě vzedmutá. Na horní římse pod krycí deskou je uprostřed každé strany zavěšena vždy trojice kapek. Krycí deska podstavce má masivní dynamicky zvlněnou hlavní římsu. Opět segmentovitě vypjatou uprostřed každé strany. Nad římsou vystupuje zužující se podstavec sochy.