brána

Vjezd do dvora je situovaný na východní straně, z místní komunikace směřující od návsi. V plné hladce omítané ohradní zdi, která je souběžná s východním štítovým průčelím domu a předsazená před jeho jihovýchodní nároží, se nachází velký vjezdový otvor zaklenutý cca půlkruhovým záklenkem. Jinak rovná koruna ohradní zdi je v místě vjezdu segmentově vzedmutá, v celém rozsahu krytá keramickými pálenými taškami bobrovkami ve spádu sedlové stříšky, zřejmě kladenými zplna do malty. Fasáda lícní strany brány postrádá členění, pouze pod korunou je velmi nízký hladký náběh. Vrata jsou osazena do polodrážky ve zděném omítaném ostění, konstrukce je klasická točnicová, složená z hraněných trámků se zavětrováním a svislým prkenným bedněním na lícní straně (novodobá či razantně rekonstruovaná dle předchozího prvku). Bednění a konstrukce vrat respektují záklenek vjezdového otvoru, uzavírání vrat zajištěno pomocí dlouhé dřevěné otočné uzamykatelné závory. V levém křídle je jednokřídlý vstup pro pěší s prostými vnějšími pásovými závěsy a krabicovým zámkem, doplněný novodobými uzavíracími mechanismy.