usedlost

Usedlost čp. 17 je jednou ze tří na sebe navazujících památkově chráněných usedlostí, umístěných na okraji obce při silnici na Záboří. Usedlost do L s objekty řazenými po obvodu severovýchodní části obdélného na jih protáhlého dvora. Obytné stavení s novodobým přístavkem u vstupu ze dvora, je souběžné s komunikací.Na obytnou severní část usedlosti do dvora přímo navazuje hospodářské křídlo usedlosti s přilehlým novodobým přístřeškem – kolnou. Jižní okraj dvora je uzavřen samostatně stojící stodolou. Prostor mezi hospodářským křídlem usedlosti a stodolou je ohraničen kamennou ohradní zdí, patřící k zahradě sousední usedlosti čp. 18. Jihozápadní strana dvora je uzavřena úsekem novější ohradní cihelné neomítané zdi mezi hospodářským křídlem usedlosti čp. 16 a stodolou u čp. 17. V západní části dvora poblíž fasády sousední usedlosti čp. 16 se nalézá samostatně stojící objekt výměnku. V areálu usedlosti se nacházejí následující objekty bez památkové hodnoty – novodobý přístavek s předsíní na dvoře u jižního vstupu do obytného stavení, dále na jihu zeď z tvarovek, dělící zhruba v polovině dvůr na dvě části, již zmíněná novější západní ohradní zeď, oddělující dvůr od dvora sousední usedlosti čp. 16.