tvrziště

Zaniklá ves Veleš s tvrzí se nacházela na obou březích Lačnovského potoka mezi vesnicemi Malý Pěčín a Hříšice. V písemných pramenech se objevuje od 14. století, v roce 1353 je jejím majitelem Bohuněk z Volfířova. Ves se rozkládala na mírných svazích sklánějících se k potoku, v současné době je tato plocha zemědělsky využívána a nejsou na ní patrné žádné stopy zaniklých objektů. Poloha zaniklé tvrze je kladena do výběžku lesa S od potoka. Zde se nachází několik nepravidelných a lineárních zahloubených útvarů a jeden nepravidelný vyvýšený objekt, avšak žádný z těchto objektů typologicky neodpovídá pozůstatkům zaniklého opevněného sídla a s největší pravděpodobností jsou recentní. Na ploše ZSO byly při povrchovém sběru nalezeny zlomky vrcholně středověké keramiky.