židovský dům

Přízemní dům je situován pod vesnicí, JZ směrem od intravilánu obce, na břehu Zlatého potoka v lokalitě nazývané Dolní Židovna. Dům ve východním uličním traktu je součástí památkově chráněného souboru židovských domů. Památková ochrana se vztahuje na budovu a pozemek. Dům čp. 80 je tvořen dvěma na sebe navazujícími objekty - hlavní obytný dům obdélného půdorysu a na něj navazující stodůlka, která je vklíněna mezi dům čp. 80 a čp. 79 - vyplňuje tupý úhel mezi nimi. Před vstupní západní průčelí jsou předsazeny dvě malé přístavby zastřešené pultovou střechou navazující na hlavní sedlovou střechu. Dle sdělení paní majitelky paní Pourové, bývaly tři objekty čp. 81, 80 a 79 vzájemně propojeny a všechny tři bývaly patrové. Po požáru v roce 1884? došlo ke snížení čp. 80 a 79 a dnes jsou oba dva objekty přízemní. Dům je zastřešen sedlovou střechou krytou pálenou bobrovkovou krytinou. V západní střešní rovině se nacházejí dvě volská oka. Fasády hladké, bez profilací, otvory jsou zvýrazněny (orámovány) barevně v omítce. Sokl a řémsa jsou rovněž barevně zvýrazněny. Stodůlka půdorysného tavru trojúhelníku je zastřešena jakoby sedlovu střechou, rovněž krytou bobrovkovou krytinou. Fasády hladké, pojednány shodně s hlavním domem (barevně zvýrazněný sokl, římsa a vjezd).