památník Vintíř

Památník Vintíř je situován při silnici z Rakovic do Mirotic. Památník se nachází na SV okraji lesa, kolem kopce Chlum. Památník je řešen jako kamenná plastika ve tvaru převýšeného trojbokého jehlanu, jehož spodní část spočívá na třech kamenných koulí, osazené na kamenné trojboké desce na podstavci tvaru trojbokého harnolu. Památková ochrana se vztahuje na památník bez pozemku parc.č. 1090/20. Památník je řešen jako kamenná plastika ve tvaru převýšeného trojbokého jehlanu, jehož spodní část spočívá na třech kamenných koulí, osazené na kamenné trojboké desce na podstavci tvaru trojbokého harnolu. Stěny jehlance jsou ve spodní části, do 2/3 jeho výšky, plasticky upraveny zrcadlovými vžlabky, nad jejichž vrcholy jsou jednoduché plastické dekoty tvaru volutové rozvaliny. V ploše výžlabků byly zobrazeny postavy světců s malbami svatých - sv. Vintíř, sv. Ludmila a sv. Vojtěch, které se nedochovaly. Na vrcholu jehlnu je osazena malá kamenná kule a do ní je vetknut kovaný dvojitý křížek. Objekt je celý omítnutý, kromě kamenné desky pod koulemi a všech koulí. Památník je osazen na vyvýšeném násypu, na jehož průčelní stěně, orientované k silnici, jsou zřízeny dřevěné terénní schůdky se zábradlím. Autorem maleb byl malíř Jelínek z Čimelic.