pamětní kámen

Pamětní kamán se nachází v JV části obce, podél středové komunikace Radomyšl - Horažďovice. Na jih od pamětního kamene se nachází obecní úřad Hlupín čp. 54. Pamětní kámen se nachází na nepravidelném, poměrně velkém, kameni, který je zasazen do mírného vyvýšeného travnatého tarasu. Památková ochrana se vztahuje na kámen bez pozemku. Pamětní kámen zhruba srdcovitého tvaru dosedá na hranolový nižší podstavec a je ukončen vodorovným hranolovým břevnem s odstupňujícími konci. Uprostřed břevna je mělká nika, ve které se nachází kovová jednoduchá mašle. Svrchní část břevna je s malou prohlubní. Zřejmě se zde nacházela koule. Ve středu srdce se nachází kovová kotva se skříženým křížem, vše v kruhovém věnci. Zadní strana hladká, nahrubo opracována.