kaple sv. Jana Nepomuckého

V intravilánu obce Hlupín, na návsi se nachází kaple sv. Jana Nepomuckého. Kaple tvoří významný urbanistický a architektonický prvek v obci. Zděná stavba na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem. Segmentově zakončený vstup z jihu, štukově orámovaný. Památková ochrana se vztahuje na kapli včetně pozemku. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientovaná k severu. V ose vstupního jižního průčelí je prolomen segmentový vstup rámovaný hladkou štukovou šambránou, která nad klenákem přechází ve štukovou na bocích vyžlabenou supraportu zakončenou segmentovou profilovanou římsou. V ploše supraporty je umístěn také lichoběžníkový hlavní klenák. Klenák od vertikály odděluje hladká římsa. Portál, přístupný jedním kamenným stupněm, uzavírají v ploše zdiva dvoukřídlé výplňové dveře. Plocha stěny průčelí hladká, na rozích vymezená nárožními pilastry s čabrakovými štukovými hlavicemi. Průčelí ukončuje výrazná profilovaná korunní římsa ve středu segmentově vyklenutá, krytá prejzy, ve středu římsy lichoběžníkový hlavní klenák. Zpoza římsy vyrůstá mírně převýšený volutový štít. Vrchol štítu zvýrazňuje profilovaná obvodová římsa, plochu vrcholu štítu vyplňují kruhové sluneční hodiny. Vrchol štítu kryjí prejzy, hrana štítu oplechovaná. Úzkým zkoseným nárožím jsou připojeny boční stěny. Boční stěny zachovávají členění průčelí. Nároží vymezují hladké pilastry s čabrakovou hlavicí, profilovaná podstřešní římsa. V ose stěny je umístěno půlkruhově ukončené okno se šambránou viz vstupní portál. Parapetní římsu doplňují "uši". Stěny trojbokého závěru hladké, nečleněné, bez otvorů, ukončené rovněž profilovanou podstřešní římsou. Sedlovou, nad závěrem valbovou střechu kryjí dvojitě kladené tašky bobrovky. Z hřebene střechy nad závěrem vyrůstá štíhlá šestihranná zvonička. Spodní plnou oplechovanou část ukončuje výrazná profilovaná římsa. Střední část sloupová, s půlkruhov ukončenými prostupy. Oplechovaná štíhlá cibulová střecha zakončená vysokou makovicí a dvouramenným křížem. Celá hmota kaple stojí na mírně rozšířeném hladce omítaném soklu, vyrovnávajícím nerovnost terénu.