městské opevnění

Nová Bystřice ležící na pomezí Vitorazska a Dolních Rakous se nachází v mírně zvlněné krajině. Někdy před rokem 1341 byl přičiněním pánů z Landštejna vybudován zdejší hrad a s ním související fortifikační systém. Městské opevnění sestávající z hlavní a parkánové hradby bylo zesíleno vodními příkopy. Do města se vstupovalo dvěma hlavními branami - Pražskou na západě a Vídeňskou na východě. K jejich zbourání došlo v první polovině 19. století. Také městské hradby postupně pozbyly své funkce a do současnosti se dochovaly pouze jejich části. Opevnění obsahovalo hlavní hradbu, dále předsunutý parkán šířky 5m uzavřený nižší hradbou s přilehlým příkopem šířky 10m, obklopený sypaným zemním valem. Existenci tohoto valu nelze plně prokázat na západní straně, lze ho však důvodně předpokládat. Val však nejspíše vůbec neexistoval na východní straně, kde byl zřejmě již od počátku rozsáhlý rybník v místě dnešního městského parku. Potok vytékající z tohoto rybníka protékal příkopem okolo města z východní jižní a západní strany.