Schmetterhaus - západní část

Jde o řadový, z ulice Starobrněnská levý (západní) jednopatrový objekt s hladkou fasádou stojící na úzkém protáhlém půdorysu, který svým východním průčelím lemuje ústřední dvorní proluku s renesanční, toskánsky laděnou vstupní bránou. Jižní (uliční) průčelí je jednoosé. (Vlevo plynule navazuje na o něco vyšší sousední dům č. 18 s velkým půlkruhovitým portálem, dnes výlohou, s nímž je objekt organicky propojen.) Přízemí je od země odděleno kamenným soklem a prolomeno obdélným výkladcem, jenž býval kdysi vstupem. V patře nad ním následuje obdobný otvor vyplněný dvěma sdruženými šestidílnými okny. Východní (dvorní) průčelí je čtrnáctiosé, přičemž rizalit zadního traktu, postavený u vchodu do nádvoří Domu pánů z Kunštátu, je dvouosý a s pasáží. Přiléhající systém průchodů ústí do nádvoří domu U Modré hvězdy na Šilingrově náměstí č. 7. Parter bývalých kupeckých krámků prolamuje čtrnáct obloukovitých arkád, které jsou buď zasklené výkladci, anebo vyplněné vstupními dveřmi. Jejich kamenná ostění jsou dodatečně upravena a vizuálně sjednocena. V patře nad nimi je na subtilních podpěrách vysazena průběžná pseudohistorická dřevěná pavlač s kovovým zábradlím, kterou v líci omítky prolamuje čtrnáct obdélných okenních či vstupních otvorů (v rizalitu zadního traktu navíc se zaoblenými záklenky). Všechna fasádní okna rámují klasicistní pravoúhlé šambrány. Střecha mansardového typu se třinácti novodobými vikýři a dvěma zadními střešními okny je od patra na jižní straně oddělena profilovanou korunní římsou. Krytinu tvoří pálené tašky typu bobrovka.