měšťanský dům

Pohledově dominantní dům s trojosým průčelím se druhým atikovým patrem uzavírající pravou část západní strany náměstí je významný nejen svou kvalitní architekturou, ale pro svou situaci v prostoru náměstí je důležitým urbanistickým momentem v zástavbě města a území Městské památkové zóny Nová Bystřice. Objekt je pohledově dominantní, uzavírá pravou část západní strany náměstí, zachycuje dosud empírovou podobu průčelí s obdélným štítem před sedlovou střechou, se třemi okenními osami, s chodbovým traktem klenutým půlkruhovou valenou klenbou vpravo a šesti okenními osami do ulice. Hlavní fasáda tříosá, v přízemí vpravo portál s kamenným ostěním. Okna v patře (stejně jako v uliční fasádě) nová šestitabulková ve dvouzkřídlých rámech. Na vazuje atikové patro s atikovým nástavcem, postranní osy zaslepené, ve střední ose okno se žulovým vystupujícím parapetem. Atikový nástavec členěn stejně jako zbytek průčelí plastickými lisenami, v osách fasády eliptycké zaslepené otvory (na ležato) se stuhovými plastickými štukovými šambránami. Dům jako celek je původem barokní, jeho situování při poloze bývalé brány městského opevnění dává tušit, že některé části zdiva mohou být až gotického původu. Chodba a komínové těleso uprostřed dispozice dokládají zřetelně svým charakterem dosud nedotčený barokní nebo snad až gotický původ. Zadní stěny jaou součástí KP městského opevnění, rč. ÚSKP 39758/3-2039.