kostel sv. Máří Magdalény

Kostel byl postaven částečně do hradních příkopů, když svým presbytářem zaujal místo starší bašty v obvodovém příkopu a SZ stěnou byl zapuštěn do příkopu oddělující předhradí od vlastního hradu. Jednolodní stavba ve směru JZ - SV s polygonálně uzavřeným chórem, k němuž přiléhá na JV straně sakristie a věž. Střechy sedlové, na věži jehlancová s křížem na vrcholu. Průčelí hladká s podélnými okny s půlkruhovými záklenky. JZ průčelí člení liseny, přecházející ve štíte v slepé arkády. Vstupní portál pravoúhlý, nad ním kruhová pískovcová roseta, silně poškozená. V JV stěně lodi zazděn pozdně gotický portál, doplněný reliéfy 2 draků a 2 nakoso postavenými švamberskými znaky. Nad vstupem z JV erby J.J. z Vrtby a Zuzany z Hessensteinu. Ve spodní části bresbytáře patrný zbytek starší bašty, ve kterém zůstaly dosud dvě klíčové střílny s pískovcovým ostěním.