Masarykova základní škola

Stavba o dvou protínajících se křídlech zakončených rovnými střechami na parcele tvořené cípem vymezeným ulicemi Zemědělská, Jugoslávská a Břenkova. Kubus hlavního křídla, orientovaný rovnoběžně s ulicí Zemědělská v odsazené poloze za hřištěm v předprostoru školy při ulici Zemědělská, je vyšší a delší. Nižší a šířkově rozrůzněný kubus vedlejšího křídla je umístěn kolmo na osu křídla hlavního, s větším přesahem do dvora na odvrácené, severozápadní straně. Dva vstupy do školy, orientované jihovýchodně, jsou umístěny po stranách vedle protnutí hlavního křídla křídlem kolmým. Nad symetrií hlavního křídla (poukazující spíše na tradicionalistické vlivy) převažuje funkcionalistický ráz jednoduchého provedení stavby s velkými okny, v čistém, moderním a vzdušném provedení, s mimořádným prostorovým členěním promítajícím se do hmoty a fasád. Čelní (vstupní) fasáda, odráží vnitřní dělení na chlapeckou část vlevo a dívčí část vpravo. Ze střední části z hlavního křídla vystupuje směrem k ulici Zemědělská rizalit vetknutého vedlejšího křídla, ve kterém jsou umístěny společné prostory a zařízení. Střední předstupující hmota je nad úrovní zvýšeného přízemí protnuta přetaženými hmotami teras, navazujících na fasádu v parapetní části oken. Samotný předstupující rizalit tak vytváří při čelním pohledu na fasádu dojem kříže. Celá čelní fasáda je stěžejním nositelem výtvarných hodnot této stavby – nástup po dvou schodištích po obou stranách rizalitu, lemovaných vyšší soklovou zdí, na které je umístěno vzdušné kovové zábradlí, zakotvené obloukovým zakončením do soklového omítnutého zdiva střední šedi vzhledu „teraco“, sladěného barevně s nižším soklem na celé stavbě. Sokl čelní fasády je prolomený v levé části vstupní fasády protáhlými vodorovnými okny do suterénu, opatřenými mřížemi. Okna hlavního křídla a vedlejšího křídla ve dvorní části jsou dřevěná. Na čelní fasádě, stejně jako na bočních fasádách jsou v barvě zelené, stejné jako nátěry kovových prvků (zábradlí, podpůrné subtilní sloupky přetažených teras nad vstupy) a všech otvorů v předstupujícím rizalitu protínajícího vedlejšího křídla. Zatímco okna hlavního křídla byla v průběhu doby měněna (původní okna měla kovový rám, do kterého byly vsazené dřevěné prvky, tzv. výdřevy), veškeré prvky na předstupujícím rizalitu vstupní fasády jsou původní – pásové čelní okno ve zvýšeném přízemí, vodorovně výklopná kovová okna převýšené tělocvičny v patře po stranách nad pásem parapetu (tři nad sebou po obou stranách čela rizalitu) a mezi nimi v patře sklobetonová (luxferová) stěna symetricky na střed, dělená kovovými profily vodorovně na tři díly a doplněná sklobetonovými stěnami v patře na bočních stranách. Ve zvýšeném suterénu jsou pak do obou bočních stran rizalitu osazeny čtyřdílné kovové stěny s integrovanými dvoudílnými dveřmi s drátoskleněnou výplní. Předstupující rizalit je v pohledu výškově zakončen pásem zdiva zábradlí terasy, která je přístupná ze druhého patra školy. V čelní fasádě hlavní hmoty jsou okna osazena do rastru 2x4, tj. po čtyřech oknech ve dvou patrech v levé i v pravé části fasády, v přízemí pak po stranách vždy po třech shodných oknech navazujících na rastr pater, a ve čtvrté ose (přiléhající k předstupující hmotě vedlejšího křídla) jsou situovány vstupy do budovy (kovová čtyřdílná prosklená stěna s integrovanými dvoudílnými dveřmi, vzhledově obdobně jako u bočních částí předstupujícího rizalitu). Vzhledem ke konfiguraci terénu a situování mateřské školky v suterénu severovýchodní části hlavního křídla (tj. vpravo při čelním pohledu), je rastr okenních otvorů pravé části čelní fasády doplněn třemi nižšími okny, členěnými obdobně jako okna v přízemí a patrech – každé okno sestává z osmi dílů, tj. dva pásy po čtyřech dílech nad sebou, s otvíravými dvěma díly ve spodní části. Rastr oken jako celek přiléhá z obou stran k rizalitu vedlejšího křídla a po bocích je na obou stranách čelní fasády ponechaný široký pruh po celé výšce bez otvorů (okna učeben v koncových částech hlavního křídla jsou orientována do bočních fasád). V této ploše lomené bílé omítky jsou umístěny v úrovni horního líce oken přízemí nápisy s původním názvem školy (vlevo Masarykova česká obecná škola chlapecká, vpravo Masarykova česká obecná škola dívčí). V levé části fasády je pod nápisem osazena nad úrovní terénu pamětní deska. Boční fasády hlavního křídla jsou řešeny shodně s okny totožnými s okny osazenými v čelní fasádě, v části při ulici Břenkova (vlevo od vstupu) v rastru dvou oken, a to v každém patře nad sebou (2x3) a v části při ulici Jugoslávská i s okny ze suterénu (tj. 2x4), který zde vytváří nadzemní podlaží přístupné z terénu. Zadní dvorní (severozápadní) část je přístupná z ulic Jugoslávská a Břenkova a není pohledově dominantní. Vzhledem k tomu, že vedlejší křídlo zasahuje ve dvorní části až téměř k hranici pozemku, dvůr není průchozí, ale jedná se o dva dvorky, kde jsou umístěny plochy pro venkovní vyučování. Při pohledu z ulic Břenkova a Jugoslávská jsou viditelné zadní části hlavního křídla i fasád půdorysně širší části vedlejšího křídla osazeny v pravidelném rastru čtyřdílnými pásovými okny v jedné řadě v každém patře a v zadní fasádě půdorysně rozšířené hmoty vedlejšího křídla doplněny sklobetonovým prosvětlením v každém podlaží, trojdílnými okny a zadními (provozními) vstupy do hlavního křídla budovy. Půdorysně užší část vedlejšího křídla je řešena obdobně, s koncepčně odpovídajícím rozvržením otvorů – trojdílných oken a vstupů z obou dvorků (jak z ulice Břenkova, tak z Ulice Jugoslávská). Dispozičně je zachována původní koncepce se dvěma vstupy v čelní fasádě hlavního křídla, vedoucími do hal po obou stranách vedlejšího křídla, ve kterém je ve zvýšeném přízemí situován společenský sál s vyvýšeným divadelním pódiem. Zázemí k pódiu je přístupné z obou mezipodest schodišť mezi přízemím a prvním patrem, situovaných v půdorysně rozšířené hmotě zadní části vedlejšího křídla. Jako hlavní vstup se dnes využívá pravý vstup (původně do dívčí části školy). Sál je průchozí. Na obou stranách hlavního křídla jsou v patrech vždy tři místnosti – učebny a v hlavním křídle v přízemí a v patře jsou vždy namísto plochy jedné učebny umístěny v pravé části prostory vedení školy a zázemí pro učitele (zástupkyně, sborovna, sekretářka, ředitel) a v levé části pak obdobně (kabinety a poradenské pracoviště). V pravé (původně dívčí) části přízemí je dochována původní šatna s výplněmi kovovým pletivem. Mezipodesty schodišť pod úrovní zvýšeného přízemí navazují na prostory jídelny s výdejnou jídel, přístupnou provozním vstupem ze dvorku při ulici Jugoslávská a situovanou v přízemí zadní části bočního kolmého křídla (tj. na výškové úrovni mezipodest hlavního křídla mezi přízemím a suterénem) a jsou propojeny průchozí chodbou spojující levé a pravé schodiště. Z mezipodest jsou přístupné oba dvorky s prostory pro venkovní vyučování. Vedle schodišť jsou v půdorysně rozšířené zadní části bočního křídla umístěné toalety pro žáky, přístupné z každého podlaží v levé i pravé části hlavního křídla. Z mezipodest je pak samostatně přístupné vždy jedno WC pro zaměstnance. Pod levou (původně chlapeckou) částí hlavního křídla je v suterénu situováno provozní zázemí (dílna, zázemí školníka, kotelna, sklady, prádelna), pravá (původně dívčí část) má vlastní vstup ze sníženého terénu do suterénu, kde se nachází mateřská školka (zahrnující dvě učebny, odpočinkovou odpolední místnost a zázemí, propojené s provozním vstupem ze dvora). Ve hmotě bočního křídla, vystupující ze vstupní fasády hlavního křídla výrazně předstupujícím rizalitem, se pod společenským sálem v přízemí nachází v suterénu bazénová hala se sprchami (dnes nefunkční, avšak dochované v původním stavu) a nad společenským sálem tělocvična v prvním patře, s dochovanými originálními kusy nářadí (kruhy, žebřiny) a se šatnou přístupnou z mezipodest z levé i pravé části hlavního křídla, pod kterou je prostor pro skladování nářadí. Ve druhém patře se nad částí tělocvičny nachází v hlavním křídle počítačová učebna (opět přístupná z levé i pravé části) a nad vystupujícím rizalitem ve vstupní fasádě pak venkovní terasa na pochozí střeše tělocvičny, s výhledem na široké okolí. Z mezipodest schodiště mezi (situovaného v rozšířené hmotě vedlejšího křídla, orientované do dvora) mezi přízemím a patrem jsou přístupné kabinety učitelů (situované v zadní části bočního křídla nad jídelnou) a z mezipodest mezi prvním a druhým patrem je přístupná terasa na střeše dvorní části bočního křídla. Konstrukčně je stavba řešena jako železobetonový skelet, v bočních částech hlavního křídla jako dvoutrakt, v místě prostupu bočního kolmého křídla do předního předstupujícího rizalitu a v zadní rozšířené části bočního křídla jako trojtrakt. Stavba zadní části bočního křídla s jídelnou a kabinety učitelů je konstrukčně pojata jako zděný stěnový systém. V průběhu doby došlo k úpravám exteriéru (zrušení venkovního bazénu, nové velké hřiště v nástupní části při ulici Zemědělská a úpravy okolních ploch) a k dílčím změnám dispozice (namísto kuchyně výdejna stravy ve prospěch prostor jídelny, kabinety učitelů namísto bytu školníka atd.) či výměně některých prvků (některá okna, dveře, šatny apod.). Vedle konstrukčního systému s původními konstrukčními částmi zůstala zachována řada původních prvků (dlažba v podlažích s učebnami, některé interiérové dveře, kovová okna a dveře v předstupujícím rizalitu fasády do ulice Zemědělská včetně detailů otevírání a dalších původních prvků, sklobetonové výplně atd.). Jednoduchá barevnost lomené bílé omítky a tmavší soklové partie, doplněná v pohledově exponovaných částech (tj. zejména v čelní fasádě a u bočních fasád hlavního křídla) zelenými rámy oken a zelenými nátěry kovových prvků, podtrhuje původní zamýšlený barevný koncept a čisté provedení této unikátní stavby.