venkovský dům

Roubený dům stojí v části města zvané Vejpustek, jihovýchodně od náměstí. Má dvoukřídlý půdorys s hlavní obytnou budovou, směřující štítem do ulice, vzadu vpravo na ni navazuje menší hospodářské křídlo. Zleva domek sousedí s hospodářským křídlem vedlejšího domu, který měl původně nepochybně shodnou podobu i dispozici. Na kamenné podezdívce, spojované hlínou, stojí roubené stavení se sedlovou střechou vymezenou štíty, směrem do ulice s podlomenicí a bedněným štítem s dvířky na půdu. V čelní fasádě prolomena dvojice oken, z boku jedno okno a vstup. Roubené je rovněž krátké hospodářské křídlo (konstrukce ovšem nebílena) se samostatným vstupem ze dvorku. Interiér je trojprostorový se vstupem do síně s černou kuchyní, vlevo navazuje světnice, vpravo komora. Objekt má trámové stropy, ve světnici prkennou podlahu. Půda byla druhotně adaptována na obytné účely, zvětšením okénka na vikýř, směřující do dvora.