venkovská usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 12 se nachází na území vesnické památkové zóny Pístina. Uzavřená zemědělská usedlost se nachází jako první stavení vlevo při vjezdu do obce. Z architektonického hlediska se tedy kromě hlavní fasády uplatňuje zejména boční fasáda obytného stavení, stájí a štít stodoly. Při pohledu z návsi je v jedné společné hmotě sloučeno obytné stavení nalevo a průjezdem oddělený výměnek napravo. Obdélné obytné stavení s výměnkem je situováno rovnoběžně s návsí. Stavení přízemní, průčelí je rozděleno vraty průjezdu na dvě nestejné části. Nalevo je větší obytné stavení, které má čtyři osy, napravo je dvouosý výměnek. Průčelí je členěno stylizovanými kanelovanými pilastry nahoře s medailonem a pásem obdélných polí pod okny.