sousoší Piety

Na základně čtvercového půdorysu spočívá vysoký dvoustupňový čtyřboký sokl, jehož horní část přibližně kasulového tvaru je konkávně projmuta a nahoře ukončená vloženou profilovanou římsou. Na přední a boční části soklu ryté rámy redukovaného kasulového tvaru s rytými latinskými majuskulními nápisy s chronogramem k roku 1730. Na římse soklu rytý nápis: „RENOV. 1790.“ --- Sousoší Piety je osazeno na nízkém kvádrovém plintu, jedná se o tzv. Pietu horizontálního typu. Pod latinským dřevěným křížem sedí postava Panny Marie držící v klíně mrtvé tělo Ježíše Krista, spočívající na jejích široce rozevřených kolenou. Maria má levici položenu na synových sepjatých rukách. Kristův trup je na kolenou matky položen horizontálně, nohy směřují od kolen kolmo k zemi. Ježíš je podán v aktu, pouze v bederní roušce, Maria je oděna v dlouhém bohatě zřaseném spodním rouchu a v hladce přiléhavém svrchním plášti. Její hlavu kryje dekorativně draperovaná vlasová rouška (maforion), přes niž je přehozen ještě svrchní plášť. Mariina hlava je lehce skloněna k pravému rameni, expresivní výraz tváře s pootevřenými ústy vyjadřuje žal.