venkovský dům

Přízemní samostatně stojící roubená chalupa na kamenné podezdívce se zděnými chlévy, na obdélném půdorysu, podélná osa V-Z, v jihozápadním rohu návsi v blízkosti kostela, zapuštěná do svahu pod silnicí. Střecha sedlová jednostranně polovalbová, pokrytá bet. drážkovkami, polovalba eternitovými šablonami. Při hřebeni střechy prostý hranolový komín, vyzděný z režného cihelného zdiva. Štítové západní tříosé průčelí do návsi roubené, obložené ozdobně vyřezávaným šindelem. Okna obdélná v rytmu 2-1, s ozdobně vyřezávaným orámováním. V horních nárožích křížení trámů roubení, k jižnímu nároží ze stěny vystupují horní trámy roubení. Přesahy trámů kryty svislou vyřezávanou fošnou, přesahy trámů nesou trám vynášející štít obložený svisle kladenými prkny. Štít po obvodu s okřídlím, střecha ukončena polovalbou. Severní podélné průčelí v obytné části s přiznaným nehraněným roubením, se zvýšeným zápražím z lomového neomítaného kamene, na roubenou část navazují zděné omítané bývalé chlévy a stodůlka. V roubené obytné části u západního nároží obdélné okno s členěním do „T“, s ozdobně vyřezávaným orámováním, parapet omítaný. U chlévů obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Ze stěny u vstupu vystupují rovně seříznutá zhlaví horních trámů roubení. Bývalé chlévy s obdélným vstupem a dřevěnými jednokřídlými dveřmi, ve vpadině ukončené segmentem oblouku. Vedle vstupu obdélný okenní otvor. V závěru chlévů přistavěná dřevěná stodůlka obložená vodorovně kladenými prkny. Zápraží kryto okapem vysazeným na zhlaví trámů. Podélné průčelí k silnici převážně zděné, omítané, u nároží do návsi roubení. Ve zdivu šestitabulkové obdélné okno, blíže k roubení menší obdélné okénko a dále od roubení dřevěná venkovní čtvercová dvířka. Štítové východní průčelí stodůlky obloženo svisle kladenými prkny. Trojúhelný štít s přesahem střechy se svisle kladenými prkny. Zahrada ohrazena ze západu a severu omítanou zdí pokrytou esovkami. Z návsi vjezd do dvora jednoduchou sloupovou bránou s brankou. Vrata brány dřevěná dvoukřídlá vlnovitě vzedmutá. Vrátka jednokřídlá dřevěná vlnovitě vzedmutá. Ze severu v závěru zdi novodobá obloukem klenutá branka s jednokřídlými vrátky tvořenými kovanou mříží.