venkovský dům

Volně stojící chalupa sestávající z obytné části, chlévů a v závěru kolmo připojené stodoly. Celek orientován cca ve směru S- J a stojí na vyvýšeném místě na jižním okraji osady. Naproti obytnému stavení stávalo (zcela zaniklo) ještě jedno stavení nad obdélným půdorysem, pravděpodobně hospodářská stavba. Přízemní zděné omítané obytné stavení je v jižní části chalupy, vystavěné nad obdélnéhým půdorysem, pod polovalbovou střechou krytou asfaltovým šindelem (dříve na koso kladenými čtvercovými šabonami, před tím pravděpodobně dřevěným šindelem) a s cibulkou, která kryje čtyřbokou zvoničku na hřebeni při polovalbě. Nově v obou pultech střechy zbudovány sedlové vikýře. V rámci úprav střechy doznala tvarových změn i zvonička. Štítové průčelí tříosé, okna obdélná, dvojitá dvoukřídlá, novodobá, v soklu tři obdélná naležato situovaná okénka do velkého valeně klenutého sklepa, část (2. a 3. osa) ustoupena, patrná zhlaví trámů konstrukce nesoucí otevřenou pavláčku v pološtítu, opatřenou svisle bedněnou plnou poprsní. Dvorní průčelí má nově situovaný vchod i okenní otvory, rovněž vnitřní dispozice pozměněna. Na obytnou část v podélné ose navazují chlévy ke kterým je v jejich severním závěru kolmo připojena stodola. Chlévy jsou přízemní zděné (lomový kámen) původně omítané stavení s polopatrem a kryté sedlovou střechou jejíž hřeben je vyšší než u obytného stavení. Střecha je pokryta betonovými drážkovými taškami lokálně doplněnými keramickými pálenými drážkovými taškami. Polopatro částečně zděné, částečně bedněné s vystupujícími zhlavími trámů. Na východní straně (do dvora) jsou čtyři osy, ve druhé ose od jihu vstup a ve zbylých osách mírně obdélné podélné okenní otvory. V západním průčelí čtyři okenní osy, okna dodatečně proražena či zvětšena, mírně obdélného podélného tvaru. V bedněné části pozůstatky po nakládacích otvorech seníku v podkroví. Část přiléhající bezprostředně k obytnému stavení je novodobě upravena a z obou stran jsou zde vstupy - patrně v souvislosti s adaptací pro obytné účely. Stodola je částečně zděná, částečně trámové bedněné konstrukce. Střecha sedlová, pokrytá čtvercovými na koso kladenými šablonami. Podezdívka nízká kamenná, pilíře vyzděné z cihel a hladce omítané. Pilířek v západním průčelí stodoly vyzděný z lomového kamene. Plochy mezi pilířky bedněné svisle kladenými překrývajícími se krajinami. Stodola je v příčné ose průjezdná, vrata dvoukřídlá. Při chlévech a stodole je patrně průchod, na východní straně druhotně osazené dřevěné jednokřídlé rámové dveře. Krov stodoly opatřen vrcholovou vaznicí.